Ook Metis Montessori tijdelijk terug naar deels online onderwijs

Na het Spinoza Lyceum is nu ook het Metis Montessori tijdelijk weer overgestapt op deels online onderwijs, waarbij de helft van de leerlingen fysiek op school is. ‘Je kunt wachten tot het echt uit de hand loopt, of op tijd ingrijpen.’

Hanna Bijl
Het Metis Montessori Lyceum aan de Mauritskade in Amsterdam. Foto Dingena Mol Beeld Dingena Mol
Het Metis Montessori Lyceum aan de Mauritskade in Amsterdam. Foto Dingena MolBeeld Dingena Mol

Het Metis Montessori Lyceum in Oost schakelde dinsdag weer over naar een variant van de anderhalve meterschool, vergelijkbaar met de situatie voor de zomervakantie. De klassen zijn tijdelijk gehalveerd, waarbij de ene helft fysiek en de andere helft thuis via een zoomverbinding de les volgt. Na een week ruilen de twee groepen om.

“Tot de herfstvakantie waren we juist redelijk gespaard gebleven,” zegt Hüseyin Asma, directeur van het Metis Montessori Lyceum. “Maar tijdens de vakantie hoorden we van de GGD dat het aantal besmettingen opliep, tot meer dan tien. Dan kun je wachten tot het echt uit de hand loopt, of op tijd ingrijpen.” Het halve klassenrooster duurt voorlopig twee weken, daarna evalueert de school of verlenging noodzakelijk is.

Cruciaal jaar

Brugklassers en examenklassen gaan trouwens wél volledig naar school, zegt Asma. “Zij zijn vaak 11 of 12 jaar en daardoor minder besmettelijk. Bovendien zijn zij nieuw op school, het is voor hen extra belangrijk om wel fysiek les te hebben.” Dat geldt ook voor de eindexamenleerlingen, aldus Asma. “Voor hen is het natuurlijk een cruciaal jaar, en ze hebben in het voorjaar ook al veel voorbereiding gemist door het thuisonderwijs.”

Eerder werd al bekend dat het Spinoza Lyceum in Zuid deels weer overgaat op online les: ‘s ochtends krijgt de onderbouw fysiek les, ‘s middags de bovenbouw. De overige lesuren volgen de leerlingen online. Op het Spinoza Lyceum liepen de besmettingen de afgelopen zodanig hoog op dat de school besloot de laatste week voor de herfstvakantie dicht te gaan.

De pan uit

Ook andere schoolbestuurders worstelen met de vraag of het verstandig is om na de vakantie weer (volledig) open te gaan. Zo kreeg de bovenbouw van het Bindelmeer College in Zuidoost voor de herfstvakantie tijdelijk online les.

Op andere scholen krijgen specifieke klassen tijdelijk thuisonderwijs. Bijvoorbeeld op de Openbare Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB), waar het aantal besmettingen vlak voor de herfstvakantie toenam. “Dat waren veelal geïsoleerde gevallen,” zegt rector Maryse Knook. “Maar in één klas zagen we een wat groter cluster, die hebben toen een week thuis online les gehad. Intussen zijn die alweer op school.” Voorlopig blijft de school nog gewoon open, maar mocht het aantal besmettingen toch de pan uit rijzen, dan ligt ook hier een plan klaar waarmee het onderwijs deels digitaal gegeven kan worden.

Oud-leerlingen voor de klas

Op het Barlaeus Gymnasium in Centrum worden oud-leerlingen ingezet om lesuitval te voorkomen. “Als een docent in quarantaine moet kan een oud-leerling de klas in overleg met de docent tijdelijk overnemen,” zegt rector Alwin Hietbrink.

“Dan geeft de leerkracht bijvoorbeeld vanuit huis online instructies, en helpt de oud-leerling in de klas bij het uitvoeren van de opdrachten.” Veel oud-leerlingen zijn intussen aan een studie begonnen, en vinden het leuk om op deze manier betrokken te blijven, aldus de rector. Ze springen ook op andere plekken bij: zo ondersteunen ze leerlingen van klas 5 en 6 in de voorbereiding voor de schoolexamens, en geven ze leerlingen uit klas 2 tot 4 vier extra huiswerkbegeleiding.

Tiplijn

Heeft u meer info of beeldmateriaal, reageer dan via Whatsapp op de tiplijn van Het Parool.

Meer over