Nieuws

Onlangs vrijgesproken ex-geldschieter OFC Marwan Khairi opgepakt voor grootschalige cocaïnehandel

De Oostzaanse Jordaniër Marwan Khairi (53), voormalig geldschieter van amateurvoetbalclub OFC, is woensdagmorgen rond 05.00 uur aangehouden in een onderzoek naar grootschalige cocaïnehandel.

Paul Vugts
Bij de doorzoeking werden meerdere goederen, een geldbedrag en een vuurwapen in beslag genomen. Beeld Politie
Bij de doorzoeking werden meerdere goederen, een geldbedrag en een vuurwapen in beslag genomen.Beeld Politie

Khairi werd twee weken geleden nog in een jarenlang slepende strafzaak in hoger beroep vrijgesproken van het witwassen van meer dan een miljoen euro en belastingfraude. Nu wordt hij beschuldigd van het bezitten en verhandelen van grote hoeveelheden harddrugs.

Tijdens doorzoekingen op verscheidene plaatsen waaronder Oostzaan zijn een vuurwapen, drie auto’s, exclusieve horloges, sieraden en een groot geldbedrag in beslag genomen. Ook een medeverdachte (46) uit Oostzaan is gearresteerd.

Het bewijs tegen Khairi komt voor een belangrijk deel uit onderschept berichtenverkeer uit de neergehaalde computerservers van Sky ECC.

Vrijspraak

Na zijn vrijspraak in de witwaszaak reageerde Khairi tegenover Het Parool nog opgetogen, omdat de verdenkingen volgens het hof na al die jaren waren gepareerd met bewijs dat Khairi veel geld uit Jordanië ontving van zijn steenrijke vader. De overheid vlaste al vele jaren op Khairi omdat de recherche niet geloofde dat hij zijn exclusieve spullen en luxe levensstijl legaal bekostigde.

De toenmalige burgemeester van Oostzaan sloot in 2020 het complex waar amateurvoetbalclub OFC speelt, omdat hij de betrokkenheid van Khairi als geldschieter van het eerste, succesvolle elftal zag als ‘ondermijning’ door de onderwereld van de bovenwereld.

Khairi en het bestuur van OFC hebben altijd volgehouden dat er niets mis was. De rechter heropende het complex onmiddellijk na een spoedprocedure, omdat de burgemeester onvoldoende had onderbouwd dat Khairi bijvoorbeeld achter geweld zat zoals het leggen van handgranaten, een beschieting en brandstichting – steeds bij personen met wie hij in conflict was (geweest).

Reactie van voetbalclub OFC:

‘OFC betreurt de berichtgeving rondom Marwan waarin staat vermeld dat hij verdacht wordt van strafbare feiten. Na zijn integrale vrijspraak, recent, komt dit voor de vereniging ook zeer onverwacht. De vereniging benadrukt dat Marwan al ruim een jaar vrijwel niet meer is betrokken bij de vereniging en ook een jaar niet bij de vereniging is geweest, tot hij onlangs werd vrijgesproken. Bij het recente kampioenschap was hij aanwezig op de vereniging.’

‘Allereerst is dit voor zijn familie erg vervelend, maar ook voor de vereniging komt dit nieuws op een zeer vervelend moment. Voor aankomende weken stonden gesprekken met sponsors en potentiële partners gepland, wij moeten nu afwachten hoe zij reageren op de berichten waarin OFC ongevraagd en in onze ogen onterecht wordt genoemd.’

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over