PlusNieuws

Ongeduldige Taghi ‘wilde hele gezin Samir Erraghib laten uitroeien’

Volgens justitie opperde Ridouan Taghi desnoods het hele gezin uit te roeien van Samir Erraghib, die zou hebben gepraat. Op 17 april 2016 werd hij doodgeschoten voor de ogen van zijn dochter van 7, na een intensieve voorbereiding die de rechtbank woensdag besprak.

Paul Vugts
17 april 2016: Het onderzoek naar de moord op Samir Erraghib. Beeld Koen Laureij
17 april 2016: Het onderzoek naar de moord op Samir Erraghib.Beeld Koen Laureij

De rechtbank worstelt zich in de zwaarbeveiligde ‘bunker’ van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp door het ene moorddossier na het andere, in de enorme liquidatiezaak Marengo tegen Ridouan Taghi en 16 medeverdachten. Woensdag was ingeruimd voor de zaak ‘Ster’, over de liquidatie van crimineel Samir Erraghib (37) op 17 april 2016 in IJsselstein.

Doodgeschoten in zijn auto

Hij werd in zijn Volkswagen Polo doodgeschoten door twintiger Bowy T., die inmiddels onherroepelijk is veroordeeld tot 22 jaar cel. Zijn leeftijdgenoot en medeverdachte van het uitvoeren van de liquidatie Abdelghani el H. is nog in cassatie tegen dezelfde straf.

Deze liquidatie is extra schokkend omdat Samir Erraghib, die over Taghi cum suis zou hebben geroddeld, werd vermoord terwijl zijn dochtertje naast hem zat. Hij zou haar naar koranles brengen.

Bowy T. gaf Erraghib geen genadeschot door het hoofd, zoals hem was opgedragen. Hij zag af van dat headshot, omdat dat meisje van naar zijn inschatting 10 of 12 jaar naast haar vader zat. Dat schreef hij in de versleutelde berichten waarin hij kort na de moord verslag uitbracht.

Abdelghani en hij hadden die zondagmorgen achterin de vluchtauto gewacht tot Erraghib naar buiten kwam. Hij was met ‘een kleintje’ (een pistool) op hem afgerend toen het doelwit eenmaal achter het stuur zat, en schoot hem van voren en van de zijkant dood.

‘Meisje kennelijk geen reden voor uitstel’

De rechter die de zaak tegen zijn vermoede opdrachtgevers en voorbereiders gisteren doornam: “Dat meisje was kennelijk wel reden van dat headshot af te zien, maar niet om de moord uit te stellen.” Een getuige sprong in Erraghibs auto en reed hem met een noodgang naar een ziekenhuis, maar hij overleed daar aan zeker vijf schotwonden in hart en longen.

Het uitgebreide onderlinge berichtenverkeer tussen de verdachten schetste het beeld dat het drama nog veel groter had kunnen zijn. Met het toestel dat Ridouan Taghi volgens de officieren van justitie gebruikte, zijn ijzingwekkende berichten verstuurd waaruit groot ongeduld bleek, en ergernis over het uitblijven van het nieuws dat de moord geslaagd was.

‘Strontpraat’

Dat Erraghib maar niet naar buiten kwam op een goed moment, noemde Taghi volgens justitie ‘strontpraat’. Moest hij die hoerenzoon dan zelf komen doodschieten? Nee, beter: de ‘hitters’ moesten maar met hun automatische wapen en twee pistolen het huis in rennen en iedereen doodschieten, ‘onschuldig en schuldig’. Daar had hij wel een miljoen voor over.

De rechter, droogjes: “Het lijkt erop dat men naar binnen moest in de woning en dat iedereen om zeep geholpen moest worden, hetgeen de schutters 1 miljoen euro zou opleveren.”

Zwijgrecht

Ridouan Taghi had er niets over te melden: “Ik beroep me nog steeds op mijn zwijgrecht en dat zal ik deze hele zitting doen.”

Doordat de BMW M5 waarin de schutters zouden vluchten, niet startte, renden ze in paniek weg, keerden terug, rommelden wat in de auto en renden weer weg.

Abdelghani el H. werd op zijn vlucht in een tuinhuisje aangetroffen door de eigenaar, met diens kleding aan, die hij daar kennelijk had gevonden. Bowy T. kon een paar dagen later worden gepakt. Op de vluchtroute werd een automatisch wapen gevonden, achterin de gestrande BMW lagen de twee pistolen.

Justitie ziet in hun onderlinge berichtenverkeer volop bewijs dat een forse groep Marengo-verdachten enigerlei rol speelde, van het klaarzetten van de vluchtauto’s, via het regelen van de wapens tot het brengen van de 90.000 euro: 50.000 voor de twee schutters, elk 20.000 voor de ‘spotters’ (observanten).

‘Whooop, whooop’

Toen vast stond dat Erraghib was overleden, was het feest. “Whooop, whooop!” Ridouan Taghi toonde volgens justitie zijn bloeddorst door meteen weer nieuwe moordopdrachten uit te zetten, voor rivaal Mustapha ‘Moes’ F. en misdaadblogger Martin Kok.

Donderdag bespreekt de rechtbank de moord op Kok, en het eerder mislukte plan hem op te blazen met een bom onder zijn auto bij Klein Kalfje in Ouderkerk aan de Amstel. Het dossier over het moordplan voor ‘Moes’ behandelden de rechters woensdagmiddag razendsnel, omdat geen van de verdachten er wat over wil zeggen.

Meer over