Onderzoek naar faillissement MC Slotervaart loopt vertraging op

Het onderzoek naar de faillissementen van het MC Slotervaart en de MC IJsselmeerziekenhuizen wordt drie maanden later opgeleverd dan voorzien. Dat meldt een woordvoerder van de commissie Van Manen, die het onderzoek uitvoert.

Edwin van der Aa
Logo van het failliete MC Slotervaart. Beeld ANP
Logo van het failliete MC Slotervaart.Beeld ANP

Het Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen werden op 25 oktober 2018 failliet verklaard. Vooral bij het Amsterdamse ziekenhuis leidde dit een tijdje tot een chaotische situatie. Zo moesten patiënten plots naar een ander ziekenhuis worden verplaatst en konden mensen hun behandeling bij hun eigen arts niet meer voortzetten.

De minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins, stelde de onafhankelijke onderzoekscommissie in na het bankroet van de zorginstellingen. Deze commissie bekijkt nu hoe de faillissementen zijn verlopen, welke partijen betrokken waren, op welke manier zij gehandeld hebben en welke lessen getrokken kunnen worden. Jaap van Manen is de voorzitter.

De commissie verwachte aanvankelijk de onderzoeksresultaten eind 2019 te kunnen presenteren, maar dat rapport wordt nu aan het einde van het eerste kwartaal volgend jaar verwacht. De vertraging is opgetreden omdat er ‘documenten later zijn binnengekomen dan gedacht’. “De commissie wil zorgvuldig zijn en neemt daarom de tijd,” aldus de woordvoerder.

De conclusies van een ander onderzoek, van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, worden wel binnen afzienbare tijd verwacht.

Meer over