Onderzoek: ‘Messteker De Pijp psychotisch en ontoerekeningsvatbaar’

De 30-jarige Mustapha S. uit Amstelveen is volgens de psychiater en psycholoog volledig ontoerekeningsvatbaar. De man uit Amstelveen wordt ervan verdacht op 21 mei van dit jaar vijf personen te hebben neergestoken in De Pijp, van wie er één is overleden.

Hanneloes Pen
Een stille tocht door De Pijp naar aanleiding van de steekpartij met fatale afloop. Beeld ANP
Een stille tocht door De Pijp naar aanleiding van de steekpartij met fatale afloop.Beeld ANP

Dit bleek donderdag tijdens de tweede pro-formazitting. Het persoonlijkheidsonderzoek van S. door de psycholoog en psychiater is inmiddels afgerond. Het advies is om S. tbs met dwangverpleging op te leggen.

S., die psychotisch was en stemmen hoorde, was donderdag zelf niet bij de zaak aanwezig. Hij zei niet in staat te zijn te verschijnen. Wel waren een slachtoffer en enkele ouders van slachtoffers, veelal twintigers, aanwezig.

Nooit akkefietjes

Zijn advocaat Nienke Hoogervorst: “S. studeerde, werkte, coachte jeugdteams en heeft nooit akkefietjes gehad. Met een behandeling kan recidive voorkomen worden.”

S. wilde volgens zijn advocaat hulp voor het horen van stemmen. “In mijn optiek is die hulp amper gegeven,” zegt Hoogervorst. “Hij lijkt zich inmiddels goed te voelen bij de medicatie die hij nu krijgt. Het gevaar voor herhaling wordt matig geschat. Het lijkt geen tbs met dwang waardig. Waarom dan niet klinisch behandelen?”

Trauma verwerken

De advocaten willen alle rapporten en processtukken inzien voor het verwerken van de trauma van de slachtoffers. “Het gaat slecht met mijn cliënt. Waarom ik? Hoe kon dit gebeuren? Dat vraagt hij zich steeds af,” zegt Anne-Marie Wolf, een van de advocaten van de slachtoffers.

Op 21 december volgt nog een pro-formazitting, waarbij S. wel aanwezig zegt te zullen zijn. Op 3 februari zal de zaak inhoudelijk worden behandeld. De psychiater en psycholoog worden dan ook gehoord.

Meer over