Omgewaaide bomen door storm Evert zorgen voor flinke schade

Storm Evert, de eerste van het jaar, die donderdag over ons land raast, zorgt voor de nodige schade. Het brandweerkorps van Amsterdam-Amstelland heeft al tientallen meldingen gekregen.

Het Parool
Grote boom omgevallen op een aantal auto's in Amsterdam tijdens de eerste storm van 2021.  Beeld Joris van Gennip
Grote boom omgevallen op een aantal auto's in Amsterdam tijdens de eerste storm van 2021.Beeld Joris van Gennip

“Het regent meldingen deze ochtend,” zegt een woordvoerder van de Amsterdamse brandweer. “In totaal zijn het tientallen meldingen. Dat gaat dan met name over omgevallen bomen, weggewaaide dakpannen en verkeersborden.” Of er gewonden zijn gevallen, is nog niet bekend.

Zo is een woning aan de Vlaardingenlaan in Nieuw-West behoorlijk beschadigd door een omgevallen boom. De boom is rakelings langs een woningblok gevallen, aan de gevel is serieuze schade zichtbaar.

Een woning aan de Vlaardingenlaan is behoorlijk beschadigd door een omgevallen boom. Beeld Ruben Koops
Een woning aan de Vlaardingenlaan is behoorlijk beschadigd door een omgevallen boom.Beeld Ruben Koops

Op de Herengracht is een enorme boom op drie geparkeerde auto’s gevallen. De straat is afgezet om de boom weg te halen. Kleinere incidenten laat de brandweer doorgaans over aan de plantsoendienst. “Alleen als het echt acuut is, komen wij in actie,” zegt de woordvoerder. “Als het verkeer er langs kan en niemand in gevaar is, houden we onze eenheden liever beschikbaar voor levensgevaarlijke situaties.”

Windstoten over de 100 kilometer per uur

Op Schiphol ondervindt het vliegverkeer weinig hinder van de windstoten die soms over de 100 kilometer per uur gaan. Volgens de woordvoerder van het vliegveld heeft dat te maken met de gunstige windrichting waardoor de vliegtuigen stabiel kunnen stijgen en dalen.

Op het spoor is de situatie beheersbaar, aldus spoorbeheerder ProRail. Door omgewaaide bomen is bijvoorbeeld het treinverkeer ontregeld tussen Driebergen en Veenendaal. Vanwege de harde wind rijden er geen treinen op de hogesnelheidslijn.

Limburgse wandelaar overleden

Ook in de rest van het land veroorzaakt de storm schade. In het Limburgse Bemelen is een wandelaar overleden toen hij onder een omgewaaide boom terecht kwam.

Meer over