PlusRechtbankverslag

OM: vrienden samen schuldig aan roekeloos doodschieten Joey Uiterwijk

Justitie eist straffen van 10 maanden tot 3,5 jaar cel voor de 4 twintigers die in maart 2020 met een pistool speelden in het huis van Shaquille L. (25) in de Watergraafsmeer. L. schoot daar met een onbedoeld schot zijn vriend Joey Uiterwijk (23) dood.

Paul Vugts
Politieonderzoek bij de woning aan de Lorentzlaan in Amsterdam, waar Joey Uiterwijk (23) om het leven kwam.  Beeld Michel van Bergen
Politieonderzoek bij de woning aan de Lorentzlaan in Amsterdam, waar Joey Uiterwijk (23) om het leven kwam.Beeld Michel van Bergen

“Joey zou nog hebben geleefd als de verdachten simpelweg normaal hadden gedaan en niet als een stel kleine kinderen met een vuurwapen hadden gespeeld,” zei de officier van justitie maandagmiddag.

Alle vier de verdachten creëerden op zaterdagmiddag 14 maart 2020, te midden van drugs en drank, in L.’s woning aan de Lorentzlaan ‘een sfeer waarin onverantwoorde risico’s zijn genomen’. L. zelf omschreef zijn woning ‘als een soort buurthuis’.

De vrienden richtten allemaal roekeloos met het naar hun idee ongeladen vuurwapen op elkaar, en zijn volgens de aanklager daarom mede schuldig aan Uiterwijks dood. De patroonhouder werd urenlang meerdere keren in en uit het wapen gehaald. Het was ‘een chaotische situatie waarin eigenlijk niemand meer doorhad wanneer het magazijn er in zat en wanneer niet’.

Op het moment dat Shaquille L. het fatale schot in het achterhoofd van de net gearriveerde Uiterwijk loste, was alleen Daniël S. (24) nog aanwezig. Twaalf minuten tevoren waren Roël G. (24) en Xavier F. (23) – drillrapper ‘Choppa’ van formatie 73 De Pijp – op een geleende scooter vertrokken.

Stommiteiten

De onbedoelde schutter zat zenuwachtig en als een gebroken man in zijn verdachtenbank, huilend terwijl nabestaanden van het slachtoffer hun verklaringen voorlazen. Evenals de emotionele Xavier F. en Daniël S. herhaalde hij dat hij het verschrikkelijk vindt dat hun vriend door hun stommiteiten is omgekomen.

Xavier F., die in L.’s huis logeerde, erkende dat hij daar urenlang ‘pony packs’ had zitten vouwen: envelopjes met kleine hoeveelheden cocaïne voor de detailhandel. Hij ontkende dat het pistool waarmee Uiterwijk gedood werd van hem is. Het gaat om een wapen dat volgens de recherche twee dagen eerder nog zou zijn gebruikt in de Van Woustraat in De Pijp, maar daarbij vielen geen gewonden of slachtoffers. De politie doet nog onderzoek naar die zaak.

Justitie is ervan overtuigd dat het pistool wel degelijk van Xavier F. was en dat sommige van de filmpjes op de telefoons van de verdachten bedoeld waren om het wapen online te koop aan te bieden. Andere filmpjes waren puur stoerdoenerij van de mannen, die soms ‘door het dolle heen’ waren.

Uiteindelijk had Uiterwijk de tragische pech dat in de kamer van het wapen een kogel zat, terwijl Shaquille L. dacht dat het ongevaarlijk was aangezien de patroonhouder op de salontafel lag.

Uit balans

‘Choppa’ F. leek in een afgeluisterd gesprek trots te vertellen dat de politie hem ‘als een soort Pablo Escobar ziet’.
Tegen de rechtbank: “Ik ben natuurlijk de stoere drillrapper in dit verhaal. Ik snap dat mensen daarom denken of zeggen dat het wapen en de drugs van mij waren.”

Shaquille L. zegt dat hij het wapen net wilde opbergen in de meterkast toen Joey Uiterwijk voor de deur stond. In de woonkamer zou Uiterwijk hem een schouderduw hebben gegeven, waardoor hij uit balans raakte en het wapen afging. Hij zegt zelfmoord te hebben overwogen in de paniek toen Uiterwijk bloedend op de vloer lag.

De oma, de pleegmoeder, de oudste pleegzus en pleegbroer van Uiterwijk legden zeer emotionele slachtofferverklaringen af, die ook bij de verdachten hard binnenkwamen.

Ze vertelden hoe Joey in 1996 werd geboren als kind van verslaafde ouders en een getroebleerde jeugd had, maar dat hij zijn leven juist weer enigszins op de rit had en ervan droomde jongerenwerker te worden.
Zijn oma: “Mijn lieve, vrolijke, gekke, geweldige Joey is er niet meer.” Enigszins verzoenend: “Ik weet dat Shaquille dit niet heeft gewild, hij zal de rest van zijn leven deze schuld moeten dragen.”

Alleen maar verliezers

Shaquille L., huilend in een reactie: “Zoals zijn oma en pleegmoeder Joey beschrijven, zo kende ik hem ook sinds ik hem had ontmoet op school. We zaten bij elkaar in de klas en waren twee ambitieuze gasten. Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe erg het me spijt tegenover de nabestaanden.”

De officier van justitie: “Deze zaak wordt een zaak met alléén maar verliezers genoemd, en dat is het ook. Maar de grootste verliezers zijn uiteraard Joey en zijn nabestaanden. Helaas is het niet de eerste keer dat stoerdoenerij met wapens slachtoffers eist. Ik wil duidelijk maken dat er echt niets stoers of grappigs is aan het doodschieten van je vriend.”

Tegen Shaquille L. eist de openbaar aanklager 4 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Tegen Xavier F. vordert ze 1,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Daniël S. en Roël G. verdienen volgens haar elk 15 maanden cel, waarvan 5 maanden voorwaardelijk.

De advocaten houden dinsdag hun pleidooien.

Meer over