OM in beroep tegen ‘ME-trapper’ en vijf andere relschoppers Museumplein

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat in beroep tegen de zes uitspraken in zaken van mensen die betrokken waren bij de rellen op het Museumplein. Onder hen is ook de man die tegen het schild van een ME’er trapte, die een celstraf ontliep.

Het Parool
null Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett
Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

Het OM is het niet eens met de hoogte van de opgelegde straffen voor openlijke geweldpleging en en het negeren van een politiebevel.

De 36-jarige man uit Almere die op 17 januari met een flying kick tegen het schild van een ME’er trapte, werd afgelopen vrijdag veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand met een proeftijd van 2 jaar. Het OM had vijf maanden cel geëist, waarvan twee voorwaardelijk.

Lagere straffen

Ook in de vijf zaken voor openlijke geweldpleging op 24 januari, die afgelopen maandag in snelrechtzittingen behandeld werden, gaat het OM in hoger beroep. De officier van justitie had tot vier maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist. De rechtbank veroordeelde de vijf personen tot lagere straffen.

Zo sprak de politierechter een 46-jarige man uit Schiedam vrij van openlijke geweldpleging. Hij werd veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur voor voor het negeren van een bevel van de politie. Het OM is het niet eens met de vrijspraak.

De overige verdachten, een 30-jarige inwoner van Medemblik, een 26-jarige uit Hoofddorp, een 22-jarige uit Den Haag en een 24-jarige man uit Ridderkerk, kregen volgens het OM allen een te lage straf. Zij kregen celstraffen variërend van vier weken tot maximaal zes weken, waarvan de helft voorwaardelijk. De officier had tot vier maanden onvoorwaardelijk geëist.

Meer over