Nieuws

OM eist jaar cel tegen Amsterdamse vastgoedman wegens belastingfraude

Tegen een grote speler op de Amsterdamse vastgoedmarkt is een jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist voor belastingfraude. De 57-jarige Amstelvener zou met de verkoop van een pand in de Amsterdamse binnenstad de Belastingdienst voor meer dan 5,5 miljoen euro hebben benadeeld.

Olaf Heyblom
De verdachte vastgoedman had panden op toplocaties als de Kalverstraat. Beeld SOPA Images/LightRocket via Getty
De verdachte vastgoedman had panden op toplocaties als de Kalverstraat.Beeld SOPA Images/LightRocket via Getty

De vastgoedman verkocht het pand van de vastgoedonderneming die hij met zijn broer runde aan zichzelf en zijn broer als privépersonen. Dat gebeurde voor een in de ogen van het Openbaar Ministerie (OM) veel te laag bedrag. Het gaat om een samengevoegd winkel- en kantorenpand op de Kalverstraat 35/37 en Rokin 34. Het werd verkocht voor een prijs van 8,45 miljoen euro terwijl de Belastingdienst de waarde taxeerde op 18 miljoen euro.

Het OM verwijt de Amstelvener dat hij in de jaren 2011 tot en met 2014 verschillende belastingaangiftes die te maken hebben met het pand onjuist heeft ingevuld. De officier van justitie spreekt van een ‘zorgvuldig geplande overdracht’ waarmee hij op ‘schaamteloze wijze’ de Belastingdienst heeft benadeeld. “Uitgaande van de taxatie van de Belastingdienst bedraagt het totale nadeel in deze zaak maar liefst ruim 5,5 miljoen euro. Belastinggeld is van ons allemaal en voor ons allemaal. Verdachte doet daar niet aan mee, maar kiest ervoor om op slinkse wijze zichzelf nog meer te verrijken.”

Vastgoedman

De verdachte komt uit een echte vastgoedfamilie. Zijn vader, een aannemer, kocht een paar pandjes en samen met zijn broer breidde de ondernemer dat voortvarend uit. De broers bezitten privé en via hun vastgoedmaatschappij veel panden op A-locaties als de P.C. Hooftstraat en het Max Euweplein. In de winkelstraat richten ze zich op internationale merken.

Dat de verdachte ten tijde van de feiten ruim 25 jaar in het vastgoed zat en de markt kende als zijn broekzak, zou moeten betekenen dat hij de werkelijke waarde van het pand zou moeten kennen. Het OM rekent hem zijn ‘verwerpelijke handelen en het feit dat hij geen enkel inzicht in de laakbaarheid van zijn gedrag heeft getoond’ dan ook zwaar aan.

De uitspraak volgt over twee weken. De strafzaak tegen zijn broer is geseponeerd vanwege zijn beperkte rol en gebrek aan bewijs.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over