Nieuws

OM: ambtenaren regelden gratis parkeren in hele stad voor hun voetbalvrienden

Twee gemeenteambtenaren leverden tegen betaling parkeervergunningen voor gehandicapten, onder meer aan hun voetbalvrienden. Vrijdag stonden zij terecht.

Marc Kruyswijk
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het ging als een lopend vuurtje rond bij voetbalclub-op-stand AFC: bij wie je moest zijn als je voor een bedrag van rond de anderhalfduizend euro een gehandicaptenparkeerkaart wilde kopen. “Ze waren onderling aan het praten: als je een parkeervergunning wilt, moet je bij hem zijn,” zegt de 38-jarige voormalige gemeenteambtenaar die het allemaal kon regelen over zijn eigen rol in de handel.

Kón regelen, want de ambtenaar kreeg op staande voet strafontslag in 2018, toen uitkwam dat hij stevig bijverdiende met de verkoop van illegale gehandicaptenparkeervergunningen. Nu, drie jaar later, zitten hij en een medeverdachte in het beklaagdenbankje. Hen hangen stevige straffen boven het hoofd, de schade die zij zouden hebben aangericht, wordt op ‘al gauw’ een ton geschat.

Inloggegevens van collega’s

De mannen worden ervan beschuldigd allerlei documenten te hebben vervalst om geïnteresseerde twintigers en dertigers, in de kracht van hun leven, aan een gehandicaptenvergunning te helpen. Daarvoor logden zij in op gemeentelijke systemen met de inloggegevens van collega’s die van niets wisten, luidt in ieder geval de beschuldiging. GGD-keuringen, die noodzakelijk zijn om gebruik te mogen maken van dergelijke parkeerpassen, bleken nooit te zijn afgenomen.

Het gaat waarschijnlijk om tientallen valse gehandicaptenparkeervergunningen die door de twee en hun handlangers werden verkocht. Vergunningen waarmee in de hele stad gratis kon worden geparkeerd. Aan wie er maar voor betalen wilde, zo wordt deze ochtend duidelijk in de rechtbank. Maar een van de belangrijke afzetkanalen bleek te lopen via AFC, waar een van de verdachten enige tijd rondliep.

De mannen zaten bij elkaar in voetbalteams, zo blijkt. Maatschappelijk succesvolle types, die voor zichzelf en in enkele gevallen ook hun partner en familieleden via de corrupte ambtenaren een vergunning ritselden. Een speler die in die jaren in het eerste speelde, dat uitkomt op het hoogste amateurniveau, bleek rond te rijden met een parkeerpas die bedoeld is voor mensen die er voor hun mobiliteit van afhankelijk zijn.

Zoals dat gaat in dergelijke zaken: de verdachten ontkenden iedere betrokkenheid. Of minimaliseerden hun positie in het geheel tot onbeduidende radertjes. De 38-jarige verdachte: “Ik leverde alleen mensen aan. En voorzag hen van informatie die je ook op de website van de gemeente kan vinden.”

‘Mail misbruikt’

De andere verdachte ontkende elke betrokkenheid. Dat beiden een dijk van een digitaal spoor hadden achtergelaten, zou een kwestie van bedrog zijn. Er werden berichten gestuurd van onder meer zijn privémailadres naar zijn werkmail met daarin vervalste parkeerkaarten en foto’s van aanvragers: hij zou erbij worden gelapt, stelde hij tegen de rechter. “Mijn mailadres moet zijn misbruikt door anderen, inloggegevens werden regelmatig naar allerlei mensen verstuurd. Wie? Dat is de vraag.”

En die zes parkeerkaarten die werden aangetroffen in zijn tas toen de politie bij hem binnenviel? “Die zaten daar omdat ik lessen gaf aan collega’s, het was voor trainingsdoeleinden dus. Daarmee kon ik het proces beter uitleggen, realistischer.” Zijn collega had een dergelijke parkeerkaart in zijn auto. “Die mocht daar inderdaad niet zijn. Maar ik heb ’m nooit gebruikt.”

De zaak gaat nog even door: de rechtbank heeft alles bij elkaar vier zittingsdagen ­ingepland. Komende week komen ook kopers van passen aan de beurt.

Meer over