Nieuws

OM: agent die gijzelnemer Apple Store doodreed wordt niet vervolgd

Ambulancemedewerkers bij een brancard kort na de gijzeling in de Apple Store op het Leidseplein. Beeld ANP
Ambulancemedewerkers bij een brancard kort na de gijzeling in de Apple Store op het Leidseplein.Beeld ANP

De medewerker van de Dienst Speciale Interventies die in februari dit jaar gijzelnemer Abdel Rahman Akkad (27) op het Leidseplein aanreed, wordt niet vervolgd. Zijn ingrijpen was gerechtvaardigd, concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek.

Verena Verhoeven

De DSI-agent ‘handelde volgens de geldende ambtsinstructie’, aldus het OM. De familie van de gijzelnemer wil niet reageren op de beslissing, laat advocaat Jan-Kees van den Brink weten.

De Rijksrecherche sprak voor het onderzoek met verschillende getuigen, onder wie de gegijzelde. Ook is onderzoek gedaan naar het bomvest, de vuurwapens en het dienstvoertuig waarmee Akkad werd aangereden.

‘Zeer adequaat en doeltreffend’

Het OM noemt de actie van de agent een ‘zeer adequate en doeltreffende interventie tegen de gijzelnemer’. “Door zijn handelen heeft hij direct een einde gemaakt aan een zeer levensbedreigende situatie voor de gegijzelde en voor de politiemensen die achter zijn dienstvoertuig waren opgesteld,” aldus de hoofdofficier van justitie. Van politieambtenaren wordt volgens de hoofdofficier verwacht dat zij in dit soort situaties ‘handelend optreden en actief het gevaar keren’.

Ook de keuze om de man met het dienstvoertuig aan te rijden, was volgens het OM passend. Omdat de gijzelnemer explosieven bij zich droeg, was het gebruik van het dienstwapen geen optie.

Gijzeling Apple Store

Akkad liep op 22 februari aan het eind van de middag, gehuld in een camouflagepak waaraan explosieven bevestigd waren, met twee vuurwapens de Apple Store aan het Leidseplein in. Hij schoot ten minste vier keer op de politie die op de melding van een overval afkwam en zette vervolgens een 44-jarige Bulgaarse klant van de winkel een wapen op het hoofd.

Tijdens een gijzeling van vijf uur zaten vier andere slachtoffers in doodsangst in een kast van de Apple Store en zo’n 65 anderen op de bovenverdiepingen van het gebouw. Akkad zocht zelf contact met de politie en eiste 200 miljoen aan cryptovaluta. Omstreeks half elf ’s avonds vroeg hij om water. Toen dat via een robot voor de deur werd bezorgd, kreeg de gegijzelde de opdracht het water te pakken, maar nam hij op eigen initiatief de benen. Akkad rende hem achterna, waarna de DSI-agent vol gas gaf en hem aanreed.

Akkad werd na de aanrijding zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij een dag later aan zijn verwondingen overleed. “Hij was niet meer aanspreekbaar en is inmiddels overleden,” zei advocaat Van den Brink destijds namens Akkads moeder tegen Het Parool.

Reconstructie gijzeling

De gijzeling in de Apple Store aan het Leidseplein was aanleiding voor een ongekende operatie van politie en hulpdiensten in de Amsterdamse binnenstad. Een reconstructie, met antwoorden op prangende vragen.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.