Nieuws

OLVG-medewerkers zwaar teleurgesteld over kerstpakket: ‘Slaat volledig de plank mis’

Een deel van het personeel van het OLVG-ziekenhuis is ontstemd over het kerstpakket. Een OLVG-muts met een bijbehorende sjaal was niet de waardering waar ze op hadden gehoopt na een zwaar coronajaar. ‘Het voelt als een belediging.’

Dianne Bleeker
Het kerstpakket voor de 6000 OLVG-medewerkers. Beeld
Het kerstpakket voor de 6000 OLVG-medewerkers.

Een blauwe muts met stippen en OLVG-logo, een bijpassende sjaal, cacaopoeder en een spelletje, dat zat er dit jaar in het kerstpakket van OLVG-medewerkers. De inmiddels 122 reacties op het interne discussieforum van het OLVG onder het bericht ‘kerstpakket’, dat Het Parool heeft ingezien, zijn voornamelijk cynisch en negatief van aard. ‘Wie heeft in hemelsnaam dit pakket bedacht,’ schrijft iemand. Een ander: ‘Ze verwachten zeker dat we in OLVG-merchandise gaan rondlopen.’

‘Een belediging’

Toch wordt er niet bij iedereen gelachen, want de onvrede onder een deel van het personeel past in een breder gedeeld ongenoegen over de waardering die zorgpersoneel krijgt voor hun werk tijdens de coronacrisis. Juist daarom is het ‘karige’ kerstpakket een klap in het gezicht van sommige medewerkers. “Dit pakket voelt echt als een belediging,” zegt een OLVG-medewerker van wie de naam bekend is bij de redactie. “Is dit waar we al 1,5 jaar keihard voor aan het werk zijn?”

Terwijl de medewerkers hun ongenoegen uiten over het kerstpakket, voelde de raad van bestuur de noodzaak om te reageren op de ‘toon’ van de berichten. ‘Natuurlijk kunnen en mogen we binnen OLVG van mening verschillen en ons uitspreken over zaken, dat is ook de functie van het discussieforum. Nu schrikken we echter van de toon waarop de discussie wordt gevoerd. Laten we er met elkaar voor zorgen dat we niet alleen meningen naar elkaar ventileren maar met wederzijds respect voor elkaar in gesprek blijven.’

Daarop wordt door medewerkers opnieuw fel gereageerd. ‘Heb je dan echt niet in de gaten hoe hoog de stress, frustratie en vermoeidheid zijn opgelopen het afgelopen jaar?,’ schrijft een medewerker. Een ander: ‘Mensen verwachten waardering terug te zien in hun kerstpakket’.

Warme winter

Toch is niet iedereen ontevreden met het pakket. Een van de medewerkers schrijft aan Het Parool dat ze er wel blij mee was. ‘We krijgen echt waardering en attenties, overigens al het hele jaar.’ Ze noemt het verse fruit dat ze krijgen aangeboden, een kleinigheidje op De Dag van de Verpleging en massagestoelen.

Het OLVG dacht iedereen blij te maken met een ‘warm’ cadeautje voor de winter. “Met de beste bedoelingen is iets uitgekozen voor 6000 OLVG’ers. Nu blijkt het niet bij iedereen in de smaak te vallen en dat is natuurlijk jammer,” zegt een woordvoerder van het OLVG.

De medewerkers die niet blij zijn met het cadeau hebben inmiddels een andere bestemming gevonden voor de mutsen en sjaals. Die worden gedoneerd aan opvanglocatie De Regenboog Groep voor dakloze mensen. ‘Gelukkig bezorgt het kerstpakket mij dan toch een warm gevoel, al is het niet op de manier die men voor ogen had,’ schrijft een medewerker hierover op het forum.

En voor volgend jaar? “De feedback is duidelijk, in dit Amsterdamse stadsziekenhuis hebben medewerkers het hart op de tong. We nemen de reacties en aangedragen suggesties mee naar volgend jaar,” zegt de woordvoerder (OLVG).

Leids Universitair Medisch Centrum

Ook bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn medewerkers op zijn zachtst gezegd niet blij met het aangeboden kerstpakket. Een medewerker wiens naam bekend is bij Het Parool, laat dat weten. “We kregen een mail dat we een kerstpakket konden uitzoeken via een website. Dus wij hoopvol naar die site, maar daar konden we alleen uit een koortsthermometer of fietslampjes kiezen. Allemaal kleine cadeautjes, waar we in het verleden nog een combinatie van cadeautjes of een heel pakket konden kiezen.”

Volgens de medewerker werd iedereen er op de afdeling cynisch van. “Ze hadden eerst ook al bezuinigd op de kerstversiering in het ziekenhuis, maar dat is later teruggedraaid. En dan krijgen we nu een koortsthermometer! Een kerstcadeau dat je letterlijk in je reet kan steken.”

Een woordvoerder van het LUMC laat weten de geluiden te herkennen en te begrijpen. “Inderdaad doet dit geschenk geen recht aan de enorme inzet die door veel van de 8000 medewerkers het afgelopen jaar is gepleegd. Helaas heeft de financiële situatie ons dit jaar gedwongen tot een klein gebaar. Hiervoor is in de organisatie ook wel begrip.”

Meer over