PlusInterview

Nieuwe voorzitter Pride Amsterdam: ‘Dit feest is nog altijd hard nodig’

Een straatfeest van de Pride in de Reguliersdwars, vorig jaar.   Beeld Carly Wollaert
Een straatfeest van de Pride in de Reguliersdwars, vorig jaar.Beeld Carly Wollaert

Na ophef om zijn uitspraken moest de vorige voorzitter van Amsterdam Gay Pride opstappen, maar zijn opvolger is niet van plan het roer om te gooien.

Ruben Koops

Dat Frans van der Avert de nieuwe voorzitter is van de stichting Amsterdam Gay Pride kwam als een kleine verrassing, maar wie zich er een beetje in had verdiept, had het kunnen weten. Tien jaar geleden was Van der Avert al eens betrokken bij het bestuur van ProGay, een rechtsvoorganger van de huidige organisatie, en ook vanuit zijn rol als directeur van Amsterdam&partners, voorheen Amsterdam Marketing, werkte hij nauw samen. “Het is een belangrijk evenement voor het beeld dat de rest van de wereld heeft van deze stad. Er zijn tegenwoordig overal ter wereld Pridefestivals, maar nergens worden vrijheid en inclusiviteit zo zichtbaar en prominent gevierd als hier.”

Carolien Gehrels was door burgemeester Halsema benaderd om een nieuw Pridebestuur te zoeken. De oud-wethouder, die nu werkt bij adviesbureau Arcadis: “Op mijn werk zie ik nog wel­eens dat lhbti-collega’s moeite hebben met het openlijk tonen van de kleuren van de Pride. Dit feest is dus nog altijd hard nodig.”

Vluchtelingen

De vorige voorzitter, de Amsterdamse ex-wethouder Frits Huffnagel, moest opstappen nadat hij in een radioprogramma als politiek commentator controversiële uitspraken had gedaan over vluchtelingen. Ruim 95 maatschappelijke organisaties, waaronder het COC Amsterdam, vonden dat hij te ver was gegaan en eisten zijn aftreden. Hij had, stelden zij, zich ‘niet inclusief genoeg’ betoond. Daarop stapte het hele stichtingsbestuur op.

Toch ziet zowel Gehrels als Van der Avert geen reden om de zaken heel anders te gaan organiseren. “Frits heeft in zeven jaar een heel solide organisatie neergezet, veel professioneler dan toen ik in 2011 betrokken was bij het bestuur,” zegt Van der Avert. “Wat hij zei, was niet heel handig, want in de grondbeginselen van Pride staat dat de stichting wars is van politieke uitspraken. Als het gaat om activisme zijn er organisaties die daar veel beter in zijn.”

Gehrels is niet op zoek gegaan naar een uitgesproken progressieve voorzitter. “Alles bij elkaar opgeteld, is dit zo’n beetje het grootste evenement van Nederland. Het bestuur is geselecteerd op de competenties die nodig zijn om dit de komende jaren voort te zetten.”

Naast Van der Avert treden nu nog vier bestuursleden aan, later volgen wellicht meer. “Iemand met wortels in de middenstand, of juist iemand uit de transgemeenschap,” zegt hij. “Het gaat mij om wat je kunt, naast om wie je bent.” Gehrels: “Met fotograaf Jonathan Oron hebben we zelfs een Rotterdammer in het bestuur. Hoe divers wil je het hebben?”

Vercommercialisering

Pride Amsterdam, en dan vooral de botenparade op de laatste zaterdag, is volgens het duo bij bijna alle 870.000 Amsterdammers onderwerp van discussie. De bekendste drie zijn drukte, de sponsoring en het naakt. Van der Avert: “Die boottocht duurt inderdaad een middag, en daar kun je dan even last van hebben ja. Maar voor dit soort evenementen gebruik je de binnenstad, voor een prachtig plaatje. En overigens merk ik dat het overgrote deel van de bewoners Pride niet weg wil hebben.”

Dan het verwijt van vercommercialisering, van gesponsorde boten die meedoen namens grote bedrijven. “Die discussie is al zo oud als de parade zelf. Maar ik vind dat ze mee moeten doen. Kijk maar naar wat Gehrels net zei over de acceptatie binnen grote bedrijven. En bovendien: Pride kost ongeveer 1,5 miljoen euro, dat geld moet ergens vandaan komen. Ik zal er geen commercieel verhaal van maken, maar ik ben wel financieel verstandig.”

Preuts en kinky

Ook de eeuwige spanning tussen preuts en kinky is aan Van der Avert niet besteed. “Pride is een afspiegeling van de maatschappij. Als die preutser wordt, wordt Pride dat ook. Ik werd er ook wel chagrijnig van dat er bij stukken over de Parade altijd een foto van de leerboot wordt geplaatst. Mijn hemel, er zijn nog 48 andere boten! Door de alomtegenwoordigheid van sociale media zijn we misschien anders gaan denken over bloot, maar de mensen vinden het nog steeds fantastisch. Anders zou half Nederland niet langs de gracht staan te zwaaien.”

Dit jaar is er door het coronavirus geen Canal Parade, voor 2021 is dat ook nog niet duidelijk. Maar één ding is zeker: vroeg of laat zal ook de nieuwe voorzitter weer onder vuur komen te liggen. Dat beaamt Van der Avert. Maar weinigen kunnen zich beroepen op een loopbaan bij Amsterdam Marketing, nog zo’n heikel dossier in de stad. “Na 2013, het jubeljaar van Amsterdam, veranderde de stemming behoorlijk snel en begon vooral de drukte in plaats van het succes de boventoon te voeren. Toen had ik ook te maken met god knows hoeveel belanghebbenden die ook allemaal iets anders wilden. Daarin zit voor mij de uitdaging.”

Frans van der Avert. Oud-directeur van Amsterdam Marketing, bekend van de I amsterdamletters, wordt voorzitter van stichting Gay Pride Amsterdam.  Beeld Marc Driessen
Frans van der Avert. Oud-directeur van Amsterdam Marketing, bekend van de I amsterdamletters, wordt voorzitter van stichting Gay Pride Amsterdam.Beeld Marc Driessen
 
Meer over