Nieuwe snelnachtbus N86 rijdt van Leidseplein naar Zuidoost

De ‘snelnachtbus’ N86, die passagiers in een kwartier van het Leidseplein naar Zuidoost vervoert, reed in het weekeinde voor het eerst. “Dit is beter voor Zuidoost.”

Tahrim Ramdjan
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De Meppelse studenten Robin van der Sluis (18) en Daniel Stekelenburg (19) willen naar de nieuwe Star Wars. “Maar we wisten niet dat Pathé Arena zo ver uit het centrum ligt,” zegt Van der Sluis. “We zijn hier een weekendje.”

De jongens hebben niet door dat ze, om half één ’s nachts, de eerste passagiers van buslijn N86 zijn. Stekelenburg: “We wilden eigenlijk met de trein gaan, maar die was vertraagd.”

‘Snelnachtbus’ N86 versterkt sinds afgelopen weekend het nachtvervoer tussen het centrum en Zuidoost. De nieuwe buslijn rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht tot half vier. Op die route rijden dan zes bussen per uur. Reizen van het Centraal Station naar het Bijlmerstation duurt nog maar een half uur – voorheen een uur – en vanaf het Leidseplein slechts een kwartier. “We werken hard aan een nog bereikbaarder Zuidoost,” aldus een woordvoerder van het stadsdeel. Lijn N86 is ‘een mooie stap’ daarin.

Uitgaanspubliek

Voor wie de lijn rijdt? “Het is vooral uitgaanspubliek dat naar huis gaat,” zegt een woordvoerder van het GVB. Dat verklaart ook de route: stadwaarts rijdt hij via het Waterlooplein, maar richting Zuidoost gaat de bus via het Leidseplein.

Onder dat uitgaanspubliek valt de 25-jarige theaterproducent Feline Schoonhoven. Ze stapt om half twee de nachtbus in, om van de kroeg naar huis te gaan. “Nu deze bus rijdt, kan ik eigenlijk nog drie bussen later nemen. Maar ik wil morgenochtend sporten.”

De 42-jarige Onuighbo Uzor stapt op in de D-buurt, waar hij woont. Om twee uur ’s nachts begint zijn shift in een restaurant nabij het Maagdenhuis. “Ik kan nu wat langer relaxen voordat ik naar de bus moet lopen.” Niet alleen voor hem is de bus een uitkomst. “Dit is beter voor Zuidoost. Ik snap niet dat de andere nachtbussen nog langs het bedrijventerrein op de Spaklerweg rijden.”

Apart volk

“Er zijn minder haltes, dus kan ik lekker doorrijden,” aldus buschauffeur Nabil Laghmami (24), die de eerste ritten van de N86 rijdt. Per zes weken draait hij drie nachtdiensten.

“De Bijlmerlijnen zijn altijd druk. Daardoor kom ik weleens te laat, en mensen kunnen dat niet altijd hebben.” Toch vindt hij de nachtbus gezelliger dan de daglijn. “Je krijgt apart volk. Mensen hebben soms een borreltje op, vaak zijn ze spraakzaam.” Laghmami heeft nog geen idee wie hij in de nieuwe buslijn zal aantreffen. “Het blijft Amsterdam, dus je weet het nooit. Dat houdt het leuk.”

Meer over