Nieuwe regels maken gezamenlijke zonnedaken minder aantrekkelijk

Amsterdammers die samen zonne-energie opwekken op het dak van bijvoorbeeld een bouwmarkt of de Westergasfabriek worden in problemen gebracht door nieuwe regels van minister Eric Wiebes.

Bart van Zoelen
null Beeld Koen van Weel/ANP
Beeld Koen van Weel/ANP

Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) vernieuwt per 2021 de zogeheten Postcoderoosregeling die het aantrekkelijk maakt om te investeren in zonnepanelen op daken in de buurt. De regeling wordt overzichtelijker voor nieuwe daken, maar heeft ook consequenties voor de tientallen daken die de afgelopen jaren al zijn volgelegd door energiecoöperaties. Die slaan alarm.

Dankzij de ‘Postcoderoosregeling’ hoeven investeerders in de zonnepanelen geen energiebelasting te betalen over de stroom die ze daarmee opwekken, zelfs al liggen die panelen op andermans dak. Voorwaarde is alleen dat ze wonen in een van de omliggende postcodegebieden. Dat belastingvoordeel blijft ook na dit jaar bestaan, zoals beloofd voor vijftien jaar. Maar wie in de tussentijd verhuist, stuit op een addertje onder het gras.

Een verhuizing weg uit de buurt van de eigen zonnepanelen was tot dusver geen probleem. Veel energiecoöperaties hadden een wachtlijst, dus er was altijd wel een koper uit de buurt voor te vinden. Maar omdat de regeling verandert, veranderen ook de voorwaarden en dat heeft gevolgen voor de al bestaande collectieve zonnedaken. Wie pas na dit jaar lid wordt van een al bestaande energiecoöperatie kan niet het belastingvoordeel overnemen, blijkt uit correspondentie met de Belastingdienst.

‘Sterfhuisconstructie’

CDA-Kamerlid Agnes Mulder heeft Kamervragen gesteld over de consequenties van de nieuwe regels van minister Wiebes. “Verzin een oplossing,” zegt zij richting de minister, en dat zal ze woensdag in de Tweede Kamer herhalen. “Als inwoners samen hun nek uitsteken voor duurzame energie, dan hebben ze een overheid nodig die helpt. En niet eentje die het extra moeilijk maakt.”

Bestaande energiecoöperaties vrezen dat ze een ‘sterfhuisconstructie’ worden als de zonnepanelen onverkoopbaar worden. Noortje van Kleef heeft met Ecostroom de afgelopen vijf jaar ruim twintig postcoderoosprojecten opgezet met zonnepanelen van 1500 Amsterdammers, onder meer op de Gashouder van de Westergasfabriek en bouwmarkten in West en Noord. Zij is teleurgesteld. Veel jongeren hebben geld geïnvesteerd in de verwachting dat ze hun aandeel konden doorverkopen als ze zouden verhuizen.

Van de postcoderoosregeling werd veel verwacht, met name in de stad. Veel Amsterdammers delen immers een dak met hun boven- en benedenburen en kunnen daar maar weinig zonnepanelen kwijt. Door ingewikkelde voorwaarden zijn minder van dit soort collectieve daken van de grond gekomen dan verwacht. Maar gezien de hoge ambities voor zonne-energie in de Regionale Energie Strategie blijft de behoefte aan dit soort oplossingen groot.

Meer over