Nieuws

Nieuwe foto’s Margot Frank opgedoken

De Anne Frank Stichting heeft twee nieuwe foto’s van Margot Frank, de zus van Anne, gekregen. Het zijn foto’s van Margot samen met haar roeigenoten in een roeiboot.

Hanneloes Pen
Margot Frank, rechts in beeld, met roeigenoten in 1941. Beeld Anne Frank Stichting - Fotograaf Roos van Gelder
Margot Frank, rechts in beeld, met roeigenoten in 1941.Beeld Anne Frank Stichting - Fotograaf Roos van Gelder

De foto’s zijn gemaakt door gymjuf en roeicoach Roos van Gelder, in de zomer van 1941. Het was de laatste zomer dat de toen 15-jarige Margot roeide.

Margot Frank (16 februari 1926) roeide bij de Vereeniging ter Bevordering van de Watersport onder Jongeren (VBWJ). De roeisters zaten op het Meisjeslyceum en maakten gebruik van de faciliteiten van de vereniging, gelegen bij de Berlagebrug in Amsterdam.

Roos van Gelder trainde de roeisters. Door verdergaande anti-Joodse maatregelen mocht Margot medio september 1941 niet meer roeien. De Joodse Roos van Gelder mocht niet meer coachen. Hun niet-Joodse ploeggenoten waren solidair en staakten hun roeiactiviteiten eveneens.

Mooi, slim en sportief

In de zomer van 1941 was de betreffende anti-Joodse maatregel, het niet mogen deelnemen aan openbare sportverrichtingen, nog niet van kracht en roeide Margot met haar club naar het Kikkereiland bij Ouderkerk.

Teresien da Silva, hoofd Collecties Anne Frank Stichting: “Margot was een mooi, slim en sportief meisje. We hebben enkele foto’s van Margot op ski’s, op schaatsen en op de tennisbaan, en nu hebben we ook foto’s van Margot met haar roeiclub. Deze nieuwe foto’s tonen een vrolijke Margot die met haar roeimaatjes plezier maakt. Prachtig om te zien. We zijn Paul Mensinga, neef van Roos van Gelder, zeer erkentelijk voor het schenken van beide foto’s.”

Anne schreef geregeld over haar drie jaar oudere zus Margot. ‘Aan Margot is niets op te voeden, die is van nature, de goed-, lief- en knapheid zelve’, schreef Anne op 27 september 1942 in haar dagboek. De zussen, hoe verschillend ook, hadden een goede band met elkaar. Die band werd alleen maar sterker gedurende de laatste vijf maanden na hun arrestatie in het Achterhuis. Tot het eind bleven zij bij elkaar. Margot overleed, net als Anne, in februari 1945 aan vlektyfus in Bergen-Belsen, twee maanden voor de bevrijding van het kamp door Britse militairen.

Margot Frank, midden buitenste boot, 1941. Beeld Anne Frank Stichting - Fotograaf Roos van Gelder
Margot Frank, midden buitenste boot, 1941.Beeld Anne Frank Stichting - Fotograaf Roos van Gelder
Meer over