Nieuwbouw Marineterrein iets minder hoog na klachten van omwonenden

De gebouwen die zullen verrijzen op het Marineterrein worden maximaal 40 meter hoog. Aanvankelijk zouden de ‘hoogteaccenten’ tot 50 meter reiken, maar nadat buurtbewoners hun zorgen hadden geuit is de maximale hoogte teruggebracht.

Roelf Jan Duin
Het Marineterrein wordt meer en meer gezien als de ‘groene achtertuin’ van Amsterdam. Beeld Lin Woldendorp
Het Marineterrein wordt meer en meer gezien als de ‘groene achtertuin’ van Amsterdam.Beeld Lin Woldendorp

Dat staat in de zogeheten Nota van Uitgangspunten voor het nog te ontwikkelen Marineterrein, die wethouder Victor Everhardt vrijdag naar de gemeenteraad stuurde. Hierin wordt een indruk gegeven van hoe het voormalige Marine Etablissement, dat jarenlang afgesloten was van de stad, eruit zal komen te zien.

De gemiddelde hoogte van de nieuwe gebouwen wordt tussen de 20 en 30 meter. Er komt meer ruimte voor groen en ‘openbare ontmoetingsplekken’ dan in de eerdere versie van het plan.

Hiermee wordt tegemoetgekomen aan bezwaren van omwonenden. Die hebben al laten weten niet blij te zijn met de nieuwe bebouwing, die ten koste gaat van de rust. Volgens Everhardt beschouwen zij het gebied, dat de afgelopen jaren stapje voor stapje werd ontsloten, inmiddels als de ‘groene achtertuin’ van de stad.

Wonen, werken en kennis

De uitgangspunten van het ontwikkelplan blijven evenwel ongewijzigd: het terrein moet plek bieden voor wonen, werken en ‘kennis’, In totaal zullen er 800 tot 900 nieuwe woningen komen. Dit is wel minder dan de oorspronkelijke 1400 woningen die gepland waren, maar na jarenlang gesteggel met het ministerie van Defensie, momenteel nog eigenaar van het terrein, moest die ambitie naar beneden worden bijgesteld. Defensie behoudt uiteindelijk 10 procent van het gebied.

Op dit moment wordt het Marineterrein onder meer gebruikt als testgebied voor innovaties in steden. Zo werd er geëxperimenteerd met de eerste zelfsturende boot en gekoeld kunstgras.

De bouw zal op z’n vroegst in 2026 van start gaan. Of er ook een brug komt van het Marineterrein naar Nemo is nog maar de vraag. In de Nota is daar wel een reservering voor opgenomen, maar het besluit is uitgesteld: pas als het gebied is ontwikkeld wordt de knoop doorgehakt.

Meer over