Nieuw-West krijgt weer een eigen bioscoop

Amsterdam Nieuw-West krijgt na lange tijd weer een eigen bioscoop. In het nieuwe kunst- en cultuurcentrum Het Verhalenhuis gaat filmhuis Oxville Cinema vijf zalen exploiteren.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het Verhalenhuis, dat in 2025 wordt geopend, biedt behalve aan Oxville Cinema ook onderdak aan OBA Osdorp, centrum voor literatuur en Arabische kunst El Hizjra en radiozender FunX. Het Verhalenhuis komt te staan op het Osdorpplein.

De nieuwe bioscoop in Nieuw-West is niet de eerste in het stadsdeel. In 1961 werd aan het August Allebéplein Cinema West geopend, dat na een heropening in 1975 Cinema International ging heten. Na de sluiting daarvan in 1999 moest Nieuw-West het doen zonder eigen bioscoop.

De Meervaart

Sinds 2018 organiseert Oxville Cinema wel filmvoorstellingen in Nieuw-West, eerst in de De Meervaart, tegenwoordig onder meer in buurthuizen. Aydin Dehzad, een van de oprichters van Oxville, is overtuigd van de kansen van een nieuwe bioscoop in het stadsdeel. “Nieuw-West is het stadsdeel met het grootste aantal bewoners: 160.000. Steden als Maastricht en Alkmaar hebben ongeveer evenveel inwoners, maar daar zijn Pathébioscopen en filmhuizen op vaste locaties.”

Oxville Cinema wil in het nieuwe Verhalenhuis breed gaan programmeren. “Van arthouse tot commercieel en dan van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.”

Bijzondere aandacht wil Oxville Cinema in de programmering geven aan films uit de landen waar bewoners van het multiculture Nieuw-West hun roots hebben liggen. Gedacht wordt daarbij aan films uit Turkije, Noord-Afrika, India (Bollywood) en het Caraïbisch gebied.

Verhalen van de buurt

Het Verhalenhuis wordt 3700 vierkante meter groot en is onderdeel van bouwblok MIX, dat op de plaats van het voormalige stadsdeelkantoor komt. Het stadsbestuur investeert 14,2 miljoen euro in het complex. De voorbereidingen van de bouw gaan nu van start.

Wethouder Kunst en Cultuur Toura Meliani noemt het Verhalenhuis onderdeel van een inhaalslag in Nieuw-West: “Ik wil dat iedereen kan opgroeien met kunst en cultuur in de eigen buurt. Met het Verhalenhuis krijgt Nieuw-West meer aanbod van kunst en cultuur waarin mensen zich kunnen herkennen omdat het echt gaat om verhalen van de buurt.”

Meer over