‘Nieuw soort stadswijk’ Amstel III krijgt tienduizend woningen

De nieuwe wijk Amstel III in stadsdeel Zuidoost krijgt tienduizend woningen. Eind dit jaar wonen er naar verwachting al 2000 mensen in de wijk. In 2024 moeten dat er 5000 zijn.

Het Parool
Hondsrugpark Amsterdam-Zuidoost. Beeld Wonam
Hondsrugpark Amsterdam-Zuidoost.Beeld Wonam

De nieuwe woningen dragen bij aan het doel van de gemeente Amsterdam om per jaar gemiddeld 7500 woningen te bouwen. Landelijk en in Amsterdam heerst een groot tekort aan betaalbare woningen. De gemeente verwacht tot 2050 nog zeker 150.000 huizen te moeten bouwen voor de stad, die zal groeien van ruim 800.000 naar 1.125.000 inwoners.

Even leek de coronacrisis roet te gooien in de bouwplannen van de gemeente, nadat er in maart gesproken werd over een mogelijke bouwstop vanwege dalende inkomsten door de pandemie. De verantwoordelijke wethouders Marieke van Doorninck en Laurens Ivens zeiden in maart echter in de gemeenteraad dat de ambities voor het woningbouwplan gehaald worden en dat er geen bouwplannen stopgezet worden. Wel kan er door de dalende inkomsten in elk geval komend jaar niet aan een aantal initiatieven bovenop deze plannen gewerkt worden, aldus de wethouders.

Ombouw

Amstel III wordt gebouwd op een voormalig bedrijventerrein tussen station Bijlmer Arena, het AMC en het spoor. Het gaat voornamelijk om kantoorgebouwen die worden omgebouwd naar woningen. Van de 10.000 nieuwe woningen komen er 7000 in het sociale en middeldure segment, laat de gemeente weten in een persbericht. De wijk krijgt niet alleen een woonfunctie, er komen ook kantoren.

De gemeente spreekt van een ‘nieuw soort stadswijk’ waar elke vierkante centimeter wordt benut. Hoogbouw tot 60 meter en klassieke eensgezinswoningen worden door elkaar gebouwd, auto’s verdwijnen uit het straatbeeld en fietsers krijgen de ruimte. Ook komen er veel gedeelde voorzieningen, moderne kantoren, scholen, een gezondheids- en jongerencentrum.

Meer over