Nieuws

Nieuw leeuwenverblijf voor Artis dankzij twee weldoeners, vertrek van de baan

Artis kan dankzij twee anonieme weldoeners een nieuw verblijf voor de leeuwen bouwen. Het vertrek van de dieren uit de dierentuin is daarmee definitief van de baan.

Jesper Roele
Een van de leeuwen van Artis in het huidige verblijf. Nu er een nieuw verblijf komt, hoeven de dieren niet weg. Beeld ANP
Een van de leeuwen van Artis in het huidige verblijf. Nu er een nieuw verblijf komt, hoeven de dieren niet weg.Beeld ANP

“We zijn ontzettend blij te kunnen melden dat twee partijen, die anoniem wensen te blijven, het benodigde bedrag voor het nieuwe leeuwenverblijf aan Artis schenken,” zegt Rembrandt Sutorius, directeur van Artis. “Voor iedereen die van Artis en van onze leeuwen houdt, is dit een droom die uitkomt.”

Begin dit jaar leek een vertrek van de dieren uit Artis nog aanstaande. Vanwege de slechte financiële situatie van de dierentuin, een gevolg van de coronacrisis, was er geen geld voor een nieuw leeuwenverblijf. Een dierentuin in Zuid-Frankrijk toonde interesse en de deal leek beklonken. Enkele dagen voordat de leeuwen definitief zouden vertrekken, trok de Franse dierentuin zich echter om onduidelijke redenen terug.

Steunbetuigingen

Het nieuws dat er na ruim 180 jaar geen leeuwen meer in de dierentuin te zien zouden zijn, zorgde voor een overweldigend aantal reacties en donaties, zegt directeur Sutorius. “Er is heel veel geld ingezameld voor alle dieren in Artis. Door kinderen, door hun ouders, familieleden, grootouders en ook door bedrijven. Dit is echt hartverwarmend. Tussen alle steunbetuigingen die we kregen, bevonden zich ook partijen die ons specifiek wilden helpen de leeuwen voor Artis te behouden.”

Het nieuwe onderkomen zal de komende jaren gerealiseerd worden. Tot die tijd zullen de leeuwen in hun huidige verblijf te zien zijn. Hoeveel de nieuwe accommodatie van de leeuwen gaat kosten, is nog niet precies bekend. Eerder werd gesproken van een bedrag van rond de 4,5 miljoen euro.

Sutorius benadrukt dat de financiële zorgen van de dierentuin ondanks alle giften nog niet voorbij zijn. Artis stevent dit jaar af op een tekort van 18 miljoen euro. Een steuncampagne heeft 1,3 miljoen euro opgeleverd en de dierentuin heeft van diverse steunregelingen van de overheid gebruik gemaakt. Toch zal er in de toekomst meer steun nodig zijn om het tekort van Artis weg te werken. “Hiervoor blijven we in gesprek met de gemeente Amsterdam en de rijksoverheid,” aldus Sutorius.

Meer over