Nieuws

Niet Veluwelaan, maar ‘VeluweWEG’: Greenpeace beplakt Amsterdamse straatnaambordjes

Sommige Amsterdammers ontwaakten afgelopen weekend opeens in een ‘andere’ straat. Om aandacht te vragen voor de natuurcrisis, veranderden vrijwilligers van Greenpeace straatnaambordjes die de namen van kwetsbare plant- en diersoorten bevatten.

Daan van Acht
Vrijwilligers beplakken een straatnaambord in de Rivierenbuurt. Beeld
Vrijwilligers beplakken een straatnaambord in de Rivierenbuurt.

De actie beslaat het hele land, maar alleen al in de regio Amsterdam gaat het om honderden bordjes. Zo veranderde de Nachtegaallaan (Sloterdijk) in ‘NachtegaalWEG’ en werd de Veluwelaan (Rivierenbuurt) omgedoopt tot ‘VeluweWEG’.

Meer dan driehonderd vrijwilligers deden mee aan de actie van initiatiefnemers Greenpeace en andere natuurorganisaties. De organisatoren willen op deze manier aandacht vragen voor het beschermen van de Nederlandse natuur, en pogen de afname van biodiversiteit tegen te gaan. ‘Als de politiek nu geen actie onderneemt tegen de hoge uitstoot van stikstof die neerslaat in onze natuur, dan bestaan deze planten en dieren straks alleen nog als straatnaam,’ schrijven de initiatiefnemers.

Op de beplakte bordjes staat ook een QR-code, die leidt naar een website met meer informatie over de natuurcrisis. Op sociale media kunnen mensen onder ‘#natuurweg’ foto’s delen van de straatnaambordjes. Een woordvoerder van Greenpeace benadrukt dat de focus op afgelopen weekend lag. Er wordt dan ook opgeroepen om na een week de stickers weer weg te halen.

Meer over