Niet alle Amsterdamse horeca hield zich aan de regels: ‘Dit weekend kom je niet met een zelftest binnen’

Door een systeemhack verliep de heropening van het Amsterdamse nachtleven afgelopen weekend allesbehalve soepel. Verschillende uitgaansgelegenheden hielden zich niet aan de regels en dat baart Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zorgen. ‘We moeten dit uiterst serieus nemen.’

Verena Verhoeven en Bo Broek
Of het onterecht toelaten invloed heeft gehad op de coronabesmettingen in Amsterdam, is niet duidelijk. Beeld ANP
Of het onterecht toelaten invloed heeft gehad op de coronabesmettingen in Amsterdam, is niet duidelijk.Beeld ANP

Zo’n twintig tot dertig procent van het uitgaanspubliek was afgelopen weekend wel getest, maar mocht niet naar binnen omdat de testresultaten niet in de coronacheckapp verschenen. “Als je die mensen aan je deur moet teleurstellen, krijg je van alles over je heen,” zegt Eveline Doornhegge, KHN-regiomanager in Amsterdam. Het gevolg: ondernemers die over hun hart streken en het uitgaanspubliek zonder geldig toegangsbewijs toelieten.

“Ook werden er aan de deur zelftests gedaan, waarna de negatief geteste personen alsnog werden toegelaten,” vertelt Doornhegge. “Zaken deden dat puur om chaos te voorkomen. Dat begrijpen we, maar dat neemt niet weg dat het niet de bedoeling is.”

Of het onterecht toelaten invloed heeft gehad op de coronabesmettingen in Amsterdam, is niet duidelijk. In Enschede raakten zaterdag ‘zeker tientallen en mogelijk meer’ jongeren besmet in een discotheek. Er wordt daarbij gespeculeerd over gesjoemel met QR-codes.

Geen toegang zonder geldig bewijs

Nog voor dat nieuws woensdag naar buiten kwam, maakte KHN dinsdag duidelijke afspraken met de dertig Amsterdamse clubs, zegt Doornhegge. “De clubs waren het erover eens dat mensen zonder geldig toegangsbewijs niet meer toegelaten mogen worden. Niemand gaat meer met zelftesten aan de slag, ook niet als de coronacheckapp dit weekend opnieuw niet werkt.”

Doornhegge heeft alle vertrouwen in de clubs, maar volgens haar zit de uitdaging in het bereiken van kleinere cafés. Daarom werd vrijdagochtend een mail verstuurd met een duidelijke boodschap: ‘Het ministerie en andere overheidsinstanties zijn kritisch en vragen ons te handelen zoals de afspraken zijn gemaakt. Alleen onder die voorwaarde is immers deze ruimte aan onze sector geboden en we willen niet dat dit onder druk komt te staan.’

Waarschuwing voor uitgaanspubliek

De regiomanager hoopt dat niet alleen de horecaondernemers, maar ook het uitgaanspubliek de maatregelen serieus nemen en wil hen dan ook waarschuwen. “Er doen nu geruchten de ronde dat je op sommige plekken met zelftests binnen kunt komen. Dat gaat dit weekend echt niet het geval zijn. Er wordt streng gecontroleerd aan de deur, dus ga niet op pad met het idee dat je toch wel ergens binnenkomt. Dat zorgt voor teleurstellingen.”

Ook de gemeente doet een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van zowel de horecaondernemers als de bezoekers. De gemeente roept horecagelegenheden op om grondig controleren, en bezoekers om niet in de rij te gaan staan zonder geldige QR-code. “Dat voorkomt ongewenste opstoppingen en groepsvorming op straat,” zegt een woordvoerder van burgemeester Halsema. “Alleen bij excessen treden we op. Bij herhaalde overtreding kan de burgemeester eventueel een tent sluiten.”

“De clubs voelen aan alles dat zij als eerste de pineut zijn en weer dicht moeten als er onzekerheid komt over of dit wel kan,” gaat Doornhegge verder. “We moeten dit uiterst serieus nemen.”

Meer over