Nieuws

Negatief zwemadvies: rioolwater geloosd na stortbuien

Door de regen die zich dit weekend boven de stad uitstortte, is zwemmen in open water maandag niet verstandig. De wateroverlast bleef beperkt, ook al doordat de grootste hoosbuien verderop in Noord-Holland vielen.

Bart van Zoelen
Het Sloterstrand aan de Sloterplas.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Het Sloterstrand aan de Sloterplas.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Anders dan in Alkmaar, waar straten en gebouwen blank kwamen te staan, waren er in Amsterdam zo’n vijftien meldingen over wateroverlast na de stortbuien van vrijdagavond. Hier en daar stond water op straat, maar dat was maar kort, zegt een woordvoerder van waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Grote verschillen

Binnen Amsterdam zijn wel grote verschillen gemeten. Zo viel boven Durgerdam en Holysloot vier keer zoveel regen als boven volgebouwde of laag gelegen en daardoor voor wateroverlast kwetsbare buurten in Oud-West en Zuid.

In de nacht van zaterdag op zondag viel opnieuw veel regen, maar gelijkmatiger verdeeld over de stad. Maar ook toen waren er pieken. Het Westelijk Havengebied kreeg een bui te verwerken zoals die maar eens in de tien jaar valt: ruim dertig millimeter in vijf kwartier.

Op verschillende plekken in de stad kon het riool de regen niet verwerken. Om te voorkomen dat het water binnen huizen omhoogkomt, wordt het rioolwater dan via een overstort afgevoerd naar het oppervlaktewater. Het waterschap waarschuwt daarom zwemmers in open water: zij kunnen aan bacteriën uit het riool maag- en darmklachten overhouden.

Deze waarschuwing geldt voor de hele stad en bijna alle omliggende gemeenten. De stroming die de buien veroorzaken heeft dan weer het voordeel dat de vervuiling na vandaag alweer weg is, waar dat normaal 3 tot 5 dagen kan duren.

Hemelwaterverordening

Het waterschap en de gemeente hebben het coronajaar gebruikt om knelpunten in de afwatering weg te werken, zoals in de Rivierenbuurt en in de Kattenburgerstraat. Ook dat heeft hier en daar mogelijk overlast voorkomen. Onder wegen en gebouwen wordt ruimte vrijgehouden voor water uit de stortbuien die door klimaatverandering steeds vaker voorkomen. Een nieuwe hemelwater­verordening verplicht bij nieuwbouw regen op eigen terrein op te vangen.

Meer over