Neergeschoten man (27) Schiphol is Tanzaniaan die al vaker amok maakte

De gewapende man die maandag in de vertrekhal op Schiphol in zijn been is geschoten door leden van de Koninklijke Marechaussee, is een 27-jarige man uit Tanzania. De man vertoonde agressief gedrag en belaagde de marechaussees met een groot keukenmes.

Victor Schildkamp en Sebastiaan Quekel
Hulpdiensten en marechaussee in de vertrekhal van Schiphol na het incident. Beeld ANP
Hulpdiensten en marechaussee in de vertrekhal van Schiphol na het incident.Beeld ANP

De man is bekend bij de marechaussee. “Hij heeft al eerder voor overlast gezorgd. Er is verder geen enkele aanwijzing voor een terroristisch motief of iets dergelijks,” aldus woordvoerder Robert van Kapel. “Hij staat bij ons bekend als overlastgever.”

De man verblijft in Nederland maar heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Hij is al vaker gesignaleerd op Schiphol. Eén keer eerder zorgde hij voor problemen. Waar dat toen over ging, zegt Van Kapel niet. “Dat is voor nu niet relevant. Maar daar kwam toen geen wapen aan te pas. We doen wel verder onderzoek naar het incident en waarom de man voor overlast zorgde.”

Wat de status van de Tanzaniaan is (asielzoeker, wel of geen verblijfsvergunning) is onduidelijk en wordt nog uitgezocht. De man ligt nu in het ziekenhuis en kan nog niet worden verhoord.

De tweede persoon die maandag werd aangehouden is geen verdachte meer. Hij was even in beeld als verdachte omdat hij contact had gehad met de man uit Tanzania. “Maar dat gaat om een verward persoon die verder niet bij het incident betrokken was,” aldus Van Kapel.

Zwaaien

Bij de Marechaussee kwamen maandagavond diverse meldingen van geschrokken passagiers binnen over een man in de vertrekhal die met een groot mes liep te zwaaien. De man reageerde niet op herhaaldelijke oproepen om het mes neer te leggen.

“Hij kwam steeds dichterbij en maakte een agressieve indruk,” aldus een woordvoerder van de Marechaussee. “De marechaussees voelden zich genoodzaakt om de man neer te schieten. Hij is daarna overmeesterd. Zijn wond is verzorgd en hij is afgevoerd.” De Tanzaniaan is inmiddels in het ziekenhuis geopereerd.

Volgens de Marechaussee waren enkele passagiers in vertrekhal 2 getuige van het schietincident. “Ze renden weg en brachten zichzelf in veiligheid. Gelukkig is er verder niemand gewond geraakt.”

400 euro boete

Schiphol heeft volgens Robert van Kapel de laatste tijd weer wat meer te kampen met overlastgevende zwervers en verwarde personen. Ruim vier jaar geleden veroorzaakte een ongewapende, maar dronken Poolse matroos een enorm terreuralarm op Schiphol door te roepen dat hij een terrorist was en een bom had. Dat leidde tot grote paniek op Schiphol. De Pool zelf zei later in de rechtbank dat hij niet ‘I’m a terrorist’ maar ‘I’m a tourist’ had geroepen. Hij kon zich niet meer herinneren waarom hij zich ‘na een paar biertjes’ zo bizar had gedragen. De rechter gaf hem destijds 400 euro boete.

Meer over