Nagelsalons en het coronavirus: ‘Handen worden nu tenminste wel gewassen’

De oproep van de overheid tot het gecontroleerd laten verspreiden van het coronavirus is helder. Een van de maatregelen hiervoor is om 1.5 meter afstand van elkaar te houden. Voor Amsterdamse nagelsalons is dat onmogelijk. Hoe gaan zij hiermee om?

Het Parool
null Beeld Niels Blekemolen
Beeld Niels Blekemolen

Universal Nails, Linnaeusstraat

Bij de locatie van Universal Nails in de Linnaeusstraat gaan de werkzaamheden gewoon door. “Klandizie is er nog steeds, al is het wel rustiger. We doen wel wat met de maatregelen, maar niet veel speciaals,” laat een werknemer weten. “Voor het verzorgen van de voeten bestaat er genoeg afstand met de klant, maar bij de handen niet.” Werknemers werken voor het doen van manicures daarom met handschoenen en mondkapjes op.

Polish Nail Bar, Maasstraat

De eigenaar van de Polish Nail Bar neemt meer rigoureuze maatregelen. Zij heeft woensdag besloten te deuren te sluiten. “De eerste paar dagen werkte ik met maskers en handschoenen, maar nu heb ik besloten dicht te gaan. Maatschappelijk gezien is het verantwoord om dit nu te doen,” vindt de eigenaar.

Nagelstudio New World, Javastraat

In de Javastraat besloot New World vorige week vrijdag om de deuren te sluiten. “Ik keek heel vaak het nieuws en ik zag het aantal besmettingen met de dag omhoog gaan. Je bent bang om zelf ook besmet te raken, want ik heb natuurlijk contact met heel veel klanten,” vertelt de eigenaar. Tot teleurstelling van haar klanten, met in het bijzonder een klant waarvan een manicure een ‘noodgeval’ was. “Haar heb ik helaas moeten zeggen naar een andere nagelstudio te gaan.”

Sem Nails, Buys Ballotstraat

De eigenaar van Sem Nails laat weten nog open te zijn. “Ik dacht eerst: ik ga dicht. Maar dan zie ik iedereen in de supermarkt lopen. Of in de Kruidvat, in de Action. Misschien moet ik dan ook gewoon open blijven.”

Wel zijn de nodige maatregelen genomen. Zo worden deurklinken regelmatig schoongemaakt en werken de werknemers met handschoenen en mondkapjes. “We laten de klanten goed hun handen wassen. Sterker nog, nu kan ik tenminste zeggen dat ze dat moeten doen, want dat gebeurt anders niet altijd,” lacht de eigenaar. Ook is er een bericht gestuurd naar klanten om de nagelsalon niet te bezoeken wanneer zij klachten ervaren.

Toch vindt ze het een moeilijk besluit. “Als je echt besluit om dicht te gaan, dan is dat financieel natuurlijk een domper. Ik heb net zwangerschapsverlof gehad en heb geen buffer. Het was misschien anders geweest als ik die wel had gehad.” Daarnaast blijven de klanten zelf komen, aldus de eigenaar. “Ze willen toch graag hun nagels mooi hebben.”

Nails Obsession, Nieuwezijds Voorburgwal

Aan de Nieuwezijds Voorburgwal zijn de deuren nog wel open, maar niet meer voor behandelingen. “Er is bijna niemand die op dit moment nagels wil doen,” verklaart de eigenaar. “Ik zit hier aan de balie voor wat administratief werk, en om de klanten die toch binnenstappen, uit te kunnen leggen waarom ik voorlopig even geen nagels meer verzorg.”

High Quality Nails, Mechelensingel

In de dertien jaar dat de eigenaar van High Quality Nails haar nagelstudio runt, heeft ze een dergelijke crisis nog nooit meegemaakt. “Je wordt een beetje bang van alles wat er om je heen gebeurt, dus ook ik heb ervoor gekozen om te sluiten, met erg veel pijn in mijn hart kan ik je zeggen.”

De klanten wilden nog komen, maar zelf heeft ze de afweging moeten maken hoe met de uitbraak van het coronavirus om te gaan. “Ik heb de beslissing ook voor mijn gezin gemaakt, want ik kan hen dan eventueel besmetten en dat is het laatste wat ik wil. In die zin valt er nu ook wel een last van mijn schouders en het financiële deel komt later wel.”

Meer over