PlusExclusief

Naar de Hortus, de bieb en ontbijten op het terras: dit kan weer in Amsterdam

Woensdag is het zover: de volgende stap in de versoepelingen wordt gezet. Maar hoe groot de blijdschap bij verschillende instellingen en in de horeca ook is, de praktische uitvoering blijft lastig

Daan van AchtTahrim RamdjanOlaf Heyblom en Marijne Beijen
null Beeld PR HORTUS
Beeld PR HORTUS

Voor Hortus Botanicus in de Plantagebuurt voelt het als een terugkeer naar vorig jaar, zegt directeur Carlien Blok. “Met dezelfde beperkingen als looproutes, reserveren, tijdsloten en een maximum aantal van 240 bezoekers. We zijn blij, maar vinden dat we al veel langer open hadden gekund.”

Wat nu precies een binnenruimte is, is voor Hortus nog even uitzoeken. De vlinderkas blijft hoe dan ook gesloten. “Maar de ‘drieklimatenkas’ hopen we te kunnen openen. Dat zijn zulke grote ruimtes en ze zijn onderdeel van looproutes. We zijn met de gemeente in gesprek of dit ook onder binnenruimte valt.”

Blok hoopt dat Amsterdammers snel weer de weg weet te vinden naar de botanische tuin. “Alle planten staan in bloei.”

Geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos Beeld Bart Van Heezik
Geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse BosBeeld Bart Van Heezik

Geitjes aaien

Bij geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos zijn ze heel erg blij, vertelt eigenaresse Corine Riteco. Hoe ze precies met de regels binnen de versoepelingen omgaan, daarover is de boerderij nu druk aan het vergaderen. Naast de reeds geldende maatregelen voor recreatie in de buitenlucht, heeft de boerderij nu ook looproutes aangebracht.

Bij binnenkomst moeten bezoekers zich registreren. “Wij verkopen vouchers van 2 euro aan het hek. Omdat we het financieel heel moeilijk hebben, weten we op die manier zeker dat mensen iets bij ons besteden. De voucher kunnen ze inwisselen voor bijvoorbeeld koffie. We kunnen vanwege de groepsgrootte nog geen klassen of groepen van de buitenschoolse opgang ontvangen.”

Verder heeft Ridderdamhoeve de ruimte voor feestjes en vergaderingen omgebouwd tot verkooppunt van broodjes en koffie. “Zo hebben we aan beide zijden een punt waar men versnaperingen kan kopen om op die manier bezoekers beter te spreiden.”

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Inspiratie in de bieb

Ook bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam is de blijdschap groot dat ze weer open mogen, al is het pas donderdag. “De behoefte is zo groot, zeker nu de examens zijn begonnen,” meldt een woordvoerder. In de tijd dat de bibliotheken fysiek gesloten waren, konden mensen gebruikmaken van de bestelservice. Dat stopt nu. “Heerlijk dat mensen zelf weer naar de bieb kunnen om zich door de plek te laten inspireren.”

Bij binnenkomst krijgen bezoekers een mandje en als die mandjes op zijn, is de maximale capaciteit bereikt. Bij verplaatsingen binnen moet een mondkapje worden opgezet, op zitplekken mag het af.

Ook kunnen Amsterdammers tot en met 24 jaar weer studeren in de bibliotheek. De OBA kan om legitimatie vragen om te controleren of iemand echt aan die eis voldoet, en de studieplekken moeten vooraf online worden gereserveerd.

The Breakfast Club Beeld Charlotte Odijk
The Breakfast ClubBeeld Charlotte Odijk

Vroege vogels

‘Een enorme impact,’ noemt manager Katarzyna van ontbijt- en lunchzaak The Breakfast Club op het Haarlemmerplein de verruimingen. In positieve zin welteverstaan – een zaak die zichzelf profileert als ontbijttent wil maar wat graag de deuren om 8.00 uur opengooien, zegt ze. De ruimere terrastijden in de avond hebben geen invloed op de openingstijden van de vijf vestigingen in Amsterdam, die altijd al om of zelfs vóór 18 uur sluiten.

De coronamaatregelen blijven, voor zover ze nu weet, onveranderd. “We ontvangen maximaal twee gasten uit verschillende huishoudens, vragen om registratie vooraf en beantwoording van een aantal gezondheidsvragen. Wel zo fijn voor ons.”

null Beeld ANP
Beeld ANP

Klauteren

Voor klimpark Fun Forest in het Amsterdamse Bos betekenen de versoepelingen goed nieuws: alle locaties kunnen nu open voor kinderen en volwassenen. De helft van de klimbossen was al open.

Wel krijgen sommige klimbossen sinds de recente versoepelingen opeens het label ‘doorstroomlocatie’, in plaats van ‘buitensport’, vertelt directeur David Balhuizen. “Dat roept vraagtekens op, want daar gelden andere richtlijnen voor.” Voor de categorie buitensport geldt de groepsgrootte van maximaal dertig personen; in doorstroomlocaties zijn alleen tweetallen toegestaan, met 1 persoon per tien vierkante meter.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kleine stapjes

Voor dansschool Dans-dansen aan de Amsteldijk verandert er wel een en ander. De kinderlessen gaan weer van start: eigenaresse Michelle geeft aan dat kinderen tot en met 17 jaar nu binnen mogen dansen en geen afstand meer hoeven te houden. Leden boven de 18 jaar dienen zich wel aan de 1,5 meter afstand te houden.

Sommige nieuwe regels zijn volgens de eigenaar Michelle ‘hogere wiskunde’. In de dansruimte zijn door de versoepelingen straks maximaal dertig personen tegelijk toegestaan, wat ruimte biedt voor tweetallen om te oefenen. Ingewikkeld, vindt Michelle, want: “Die tweetallen mogen dan niet hetzelfde doen, want dan wordt het weer beschouwd als groepsles.”

Pleziervaart op de Amstel. Om enigszins aan de hitte te ontsnappen wordt massaal het water opgezocht.  Beeld ANP
Pleziervaart op de Amstel. Om enigszins aan de hitte te ontsnappen wordt massaal het water opgezocht.Beeld ANP

Tussen wal en schip

De woordvoerder van Boot Huren Amsterdam, dat boten met schipper verhuurt, weet in ieder geval zeker: de versoepelingen gaan geen verschil maken. “Wij vallen in de categorie restaurants en verhuren boten waar zeventig, tachtig man op kunnen. We hopen vanaf juni weer wat meer te mogen. Voor nu vallen we tussen, jawel, wal en schip.”

Hij verwijst vaarliefhebbers door naar Boaty Amsterdam, dat inmiddels weer een maand zelfbestuurbare sloepjes en waterfietsen verhuurt. Met maximaal twee personen kun je een boot huren, tenzij iedereen tot één huishouden behoort. Dan mogen er maximaal zes personen het water op. Die aantallen worden ook met deze versoepelingen nog niet verruimd.

De versoepelingen op een rij

- Terrassen open van 06.00 uur ‘s ochtends tot 20.00 uur ‘s avonds, ook bij sportkantines. Maximaal 50 personen per terras.

- Buitensporten in teamverband wordt mogelijk, maar er is geen publiek welkom.

- Binnensportlocaties (zalen, sportscholen, zwembaden) weer open, maar alleen met reserveringen (groepslessen niet toegestaan).

- Openluchtmusea, theaters in buitenlucht, beeldentuinen en openluchtmonumenten weer open.

- Accommodaties voor kunst- en cultuurbeoefening (binnen en buiten) heropenen: muziek- dans- en toneelles kan weer doorgaan. Geen groepslessen.

-Bij sport- en cultuurbeoefening geldt: niet meer dan 30 personen tegelijkertijd, op anderhalve meter afstand.

- Attractieparken, natuurparken, speeltuinen, kinderboerderijen en dierentuinen weer open. Maximaal 1 persoon per tien vierkante meter.

- Alle contactberoepen weer aan het werk, ook sekswerkers.

Meer over