Na hoger beroep zes jaar cel voor Volendammer (27) die sekswerker in coma trapte

De 27-jarige Kees M. uit Volendam is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar cel voor poging tot doodslag op een Roemeense sekswerker in Amsterdam. Het slachtoffer was zo ernstig toegetakeld dat zij inmiddels al twee jaar in coma ligt – en waarschijnlijk uiteindelijk aan het letsel zal overlijden.

Katharina Vlaanderen en Olaf Heyblom
De peeskamer van sekswerker Simona op de Oudezijds Achterburgwal. Beeld Nosh Neneh
De peeskamer van sekswerker Simona op de Oudezijds Achterburgwal.Beeld Nosh Neneh

De Rechtbank Amsterdam veroordeelde M. eerder tot vier jaar celstraf. Hierop ging het Openbaar Ministerie, dat acht jaar eiste, in hoger beroep. Nu krijgt M. een hogere straf, van zes jaar cel.

Het hof heeft in de uitspraak zwaar laten meewegen dat de prognose voor de Roemeense sekswerker Simona (38) slecht is en dat ‘de jonge vrouw die midden in het leven stond’ uiteindelijk zal komen te overlijden aan haar verwondingen. Haar dochter, die toentertijd 4 jaar oud was, moet opgroeien zonder de (actieve) aanwezigheid van haar moeder. Ook speelt volgens het hof mee dat de gebeurtenis voor ‘gevoelens van schrik en onveiligheid’ heeft gezorgd bij andere sekswerkers. Toevallig of niet: op dezelfde dag van de uitspraak lanceerden sekswerkers een nieuw platform om elkaar te kunnen waarschuwen voor vervelende, intimiderende of gewelddadige klanten.

‘In een waas’

M. ging na een avond drinken en snuiven op 1 maart 2020 op uitnodiging van Simona mee naar haar huis aan de Oudezijds Achterburgwal. In eerste instantie was het de bedoeling naar een hotel te gaan, maar alle hotels bleken dicht.

Na uren in de woning ontstond er onenigheid, die volgens M. voortkwam uit de opmerkingen van de sekswerker, over dat ze meer geld wilde en anders filmpjes van de man online zou zetten. Uit later teruggehaald berichtenverkeer bleek dat Simona naar haar man in Roemenië appte: ‘Ik laat hem niet weggaan, want het is een Nederlander.’ Ook bleek later dat de deur van het appartement op slot zat en dat de sleutel verstopt was in een keukenkastje. Foto’s of filmpjes van de man zijn niet teruggevonden in de telefoon van het slachtoffer.

M. wilde weg en sloeg met een wijnfles op een stoel, zo verklaarde hij tijdens de rechtszaak. Toen hij daarop naar eigen zeggen werd uitgelachen, gaf hij haar een duw. Hij kreeg vervolgens een waas voor zijn ogen en wat daarna gebeurde, zegt hij zich niet meer te kunnen herinneren. Later zou hij naar een vriend appen: ‘Heb ’n hoer naar de tyfus getrapt.’ Hij wachtte lang met het alarmeren van de hulpdiensten.

Meer over