PlusTen slotte

Muhammad Gaffar (1940-2020): bouwmeester van Allah, stichter van Taibah

Muhammad Gaffar is op 80-jarige leeftijd overleden. Hij stichtte de Taibahmoskee in Zuidoost, die onder zijn voorzitterschap vervolgens een belangrijke rol in de buurt zou gaan spelen.

Patrick Meershoek
Muhammad Junus Gaffar tijdens een rondleiding in zijn Taibahmoskee, in 2017. Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam
Muhammad Junus Gaffar tijdens een rondleiding in zijn Taibahmoskee, in 2017.Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Een prachtige bloementuin met rivieren van zoete melk. Muhammad Junus Gaffar, de woensdag overleden oprichter en voorzitter van de moskee Taibah in Zuidoost, had een levendige voorstelling van het hiernamaals. “Het is er zo mooi dat de wereld er bij in het niet valt,” vertelde hij in een interview met Het Parool. “Daarom is een goede moslim ook niet bang om te sterven.”

Gaffar was een goede moslim, en had in elk geval een indrukwekkend palmares opgebouwd als bouwmeester van Allah. De moskee bij het metrostation Kraaiennest was het zesde gebedshuis dat onder zijn leiding werd gerealiseerd. De eerste vier bouwde hij in zijn geboorteland Suriname, nummer vijf verrees in Eindhoven. De Taibahmoskee werd in 2006 opgeleverd en was zijn laatste klus.

In de jaren vijftig kwam Gaffar voor het eerst naar Nederland voor een studie chemische technologie aan de HTS in Amsterdam. Hij was een van de weinige moslims in de hoofdstad en moest naar Den Haag om het suikerfeest te vieren. Het Nederland van de wederopbouw beviel hem goed. “De mensen leefden hier als moslims: sober, vriendelijk en behulpzaam.”

Terug in Suriname ging hij aan de slag bij het bauxietbedrijf Suralco, een baan die hij combineerde met het voorzitterschap van de SMO, de Surinaamse Moslim Organisatie. Op die bijbaan zat hij eigenlijk niet te wachten, vertelde hij later. “Ik had een vrouw en zeven kinderen. Ik had er helemaal geen tijd voor. Maar ik kreeg de ene na de andere delegatie op bezoek, met steeds meer mensen.”

Berg met zegeningen

Gaffar ontpopte zich met tegenzin als succesvol bouwcoördinator, de man die eerst de financiële middelen inzamelt en daarna de bouw begeleidt van een school of moskee. Hij wist dat zijn inspanningen later zouden worden beloond. Hij citeerde de Koran, die leert dat wie op aarde een huis bouwt om Allah te behagen, een paleis ontvangt in het hiernamaals. Gaffar was er gerust op: “Op de dag des oordeels heb ik een torenhoge berg met zegeningen.”

In Suriname bouwde hij de grootste moskee van Zuid-Amerika, maar de Amsterdamse Taibah bezorgde Gaffar de meeste hoofdbrekens. De benodigde 1,5 miljoen euro werd in zes maanden tijd bij elkaar gesprokkeld, maar kort na de start van de werkzaamheden ging de ingehuurde aannemer failliet. Het duurde twee jaar voor de curator het spaargeld van de moslimgemeenschap retourneerde.

Het resultaat mocht er uiteindelijk zijn. Van het bij elkaar gespaarde geld kon de bouwmeester naast de metro een imposant gebedshuis realiseren met een wasruimte, een keuken, een bibliotheek, een drukkerij, een winkel en een leslokaal. Het gebouw werd kaal opgeleverd en door vrijwilligers afgebouwd en ingericht.

Onder voorzitterschap van Gaffar vervulde de moskee ook een belangrijke rol in de buurt. De achterban bestaat uit twintig verschillende nationaliteiten, en dat zorgt als vanzelf voor een open houding naar andere culturen. In 2016 was Gaffar een van de gastheren in Zuidoost van koning Willem-Alexander tijdens een werkbezoek aan het stadsdeel.

Muhammad Gaffar is donderdagochtend in besloten kring begraven in Diemen. De bouwmeester van Allah is tachtig jaar geworden.

Meer over