Nieuws

Mogelijkheid tot alcoholverbod in Amsterdamse parken moet buitenfeesten voorkomen

De afgelopen weken is het Vondelpark zeker vier keer gesloten nadat feestende jongeren het park in een festivalterrein hadden veranderd. Beeld Joris van Gennip
De afgelopen weken is het Vondelpark zeker vier keer gesloten nadat feestende jongeren het park in een festivalterrein hadden veranderd.Beeld Joris van Gennip

Om parken en pleinen bij mooi weer niet te laten veranderen in openluchtfestivals, verbiedt burgemeester Femke Halsema daar indien nodig lachgas en alcohol. Dit voorkomt dat plekken zoals het Vondelpark voor iedereen dicht moeten, ook voor wandelaars.

Ruben Koops

De sneeuwbuien van de voorbije dagen doen het soms bijna vergeten, maar het is lente. En vanwege de pandemie prikkelt mooi weer nog meer dan anders om naar buiten te gaan. Zodra de temperatuur richting de 15 graden gaat, zoals tijdens warmere periodes in februari en maart, wordt het vrijwel meteen druk in het Vondelpark, het Sarphatipark of op de Noordermarkt.

De gemeente doet al van alles om mensen eraan te herinneren dat buitenshuis 1,5 meter afstand de norm is, zoals lichtbakken met waarschuwingen en krijtcirkels op het gras. Maar op zwoele middagen in de afgelopen weken werd het snel druk op de schaarse groenstroken in de dichtbebouwde stad en kwam er van de na­leving van afstandsregels meestal niets meer ­terecht. De drukte escaleerde soms: beelden van hossende jongeren in het Vondelpark die door overmatig alcoholgebruik, het inhaleren van lachgas en onder begeleiding van harde muziek lak hadden aan de coronaregels, gingen het hele land door. De afgelopen weken werd het Vondelpark zeker vier keer gesloten vanwege dit soort situaties.

Geest in de fles

Burgemeester Femke Halsema kan plekken zoals het Vondelpark door de politie laten ontruimen als die veranderen in een festivalterrein. Maar dan is de situatie al uit de hand gelopen en is er veel politie en handhaving nodig om de geest weer in de fles te krijgen.

Daarom krijgt Halsema via de gemeentelijke regelgeving, de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), nieuwe en zwaardere bevoegd­heden. Allereerst keert de mogelijkheid terug om gebieden preventief af te sluiten als daar grote drukte te verwachten is. Die bevoegd­heid had Halsema vorig jaar al vanwege de nood­verordening, maar die stond niet in de coronawet die nu van kracht is. Daarom wordt het middel, als de gemeenteraad geen bezwaar heeft, toegevoegd aan het reguliere instrumentarium van de burgemeester.

Ook mag Halsema gebieden aanwijzen die tijdelijk worden drooggelegd, om buitenfeesten te voor­komen. ‘Op grond van die bepaling kan de burgemeester in bepaalde gebieden een verbod instellen op het voorhanden hebben van alcoholhoudende drank, lachgas en geluids­apparatuur,’ schrijft Halsema in een raadsbrief die donderdag besproken wordt.

Alcoholvrije zones

Deze nieuwe bevoegdheid moet voorkomen dat grote groepen jongeren onder invloed raken, lakser worden met de coronaregels en daardoor de burgemeester dwingen in te grijpen. Vaak kan Halsema dan niet anders dan het park sluiten. Ze heeft meermaals gezegd dat liever niet te doen, omdat openbaar groen al relatief schaars is in de stad, terwijl veel mensen krap behuisd zijn.

In delen van de binnenstad kan de burgemeester ook nu al alcoholvrije zones instellen, maar daarvoor zijn lange procedures nodig met wekenlange inspraakrondes, terwijl de zones meestal voor een vaste periode gelden. Met de nieuwe bevoegdheden kan Halsema ook alcohol- en lachgasverboden voor heel korte duur instellen. Overigens komt er later dit jaar waarschijnlijk een landelijk verbod op lachgas.

Drugstoeristen terug

De verruiming die de burgemeester nu krijgt, is tijdelijk en geldt tot 2022, mits de gemeenteraad instemt met de wijziging van de APV. Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft die bevoegdheid in zijn stad ook al eens toegepast na onrust in de parken.

Halsema is al langer bezig met voorbereidingen om de druk op de openbare ruimte te be­teugelen als het mooie weer terugkeert. Als de ergste reisbeperkingen worden opgeheven, worden in de binnenstad ook weer drugstoeristen uit omliggende landen verwacht. Halsema kondigde al aan dat straatdealers extra in de gaten worden gehouden.

Meer over