Minister dreigt Cornelius Haga met Bibob

Het ministerie van Onderwijs wil een opmerkelijk middel inzetten tegen het Cornelius Haga Lyceum: een Bibob-toets. Die wet wordt doorgaans alleen ingezet om criminele ondernemingen te dwarsbomen.

David van Unen
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media op het Binnenhof. Beeld anp
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media op het Binnenhof.Beeld anp

Söner Atasoy, bestuurslid van de islamitische middelbare school in Nieuw-West bevestigt aan Het Parool dat hij op 5 april een brief heeft ontvangen, die in handen is van de Volkskrant. Volgens de krant schrijft de directeur Voortgezet Onderwijs van het ministerie uit te willen sluiten dat 'onderwijsgeld wordt gebruikt voor het plegen van strafbare feiten'.

Dat het ministerie daar langs deze weg achter wil komen, is ongebruikelijk. De wet Bibob wordt in Amsterdam vooral toegepast in de horeca en kan aanleiding zijn nieuwe ondernemers geen vergunning te geven, of bestaande tenten te sluiten.

Geldkraan dicht
Burgemeester Halsema beriep zich deze week nog op de wet bij de sluiting van vier zaken aan de Zeedijk, waar volgens justitie sprake was van strafbare feiten in de bedrijfsvoering. De wet is bedoeld om te voorkomen 'dat de overheid criminele activiteiten faciliteert'. In het geval van het Cornelius Haga zou dat als consequentie kunnen hebben dat de financiering stopt. Volgende week al.

Atasoy zegt even goed niet van plan te zijn mee te werken aan de procedure. Uit praktische maar vooral principiële overwegingen. Het onderwijs valt volgens zijn lezing niet onder de wet Bibob. "De ambtenaren op het ministerie denken kennelijk dat onze school een snackbar of bakkerij is." Het is in zijn optiek nog altijd niet bewezen dat er door het Cornelius Haga Lyceum strafbare feiten zijn gepleegd.

Kaukasus Emiraat
De school kwam begin vorige maand in opspraak, toen Halsema alarmerende berichten van de AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) met de Amsterdamse gemeenteraad. Volgens de twee diensten hebben op de school mensen rondgelopen die banden zouden hebben onderhouden met terreurorganisatie 'Kaukasus Emiraat', die weer gelieerd is aan IS. Atasoy en zijn broer hebben die banden altijd ontkend.

Het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum had vrijdag een ingevuld vragenformulier terug moeten sturen naar Den Haag, maar heeft dat niet gedaan.

Lees ook: Wat speelt er eigenlijk op het Cornelius Haga Lyceum?

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over