Miljoenensteun voor negen Amsterdamse zwembaden en sporthallen

Een aantal zwembaden en sporthallen krijgt miljoenensteun van de gemeente: de exploitanten van deze accomodaties zijn door de coronamaatregelen financieel in zwaar weer gekomen.

Marc Kruyswijk
Sloterparkbad. Beeld Amaury Miller
Sloterparkbad.Beeld Amaury Miller

Om te voorkomen dat daardoor gemeentelijke accommodaties moeten sluiten, is het noodzakelijk dat de gemeente een bijdrage levert in de schade die sportaanbieders lijden, schrijft wethouder Kukenheim aan de gemeenteraad.

Alles bij elkaar trekt de gemeente een bedrag van ruim vijf miljoen euro uit de noodkas voor corona om de Amsterdamse sport te ondersteunen. De sport wordt zwaar geraakt door de coronacrisis: het wegvallen van een groot deel van de inkomsten leidt voor veel sportaanbieders tot ingrijpende exploitatieproblemen en een wankele financiële situatie.

Sloterparkbad

Er wordt in de nieuwe steunronde geld vrijgemaakt voor het Sloterparkbad, het Bijlmersportcentrum, Sportfondsenbad Oost, sport- en zwemcomplex Mercatorplaza, Sportpark de Eendracht, Sportcentrum Ookmeer, Sporthal Gaasperdam, de Blauwwit hal en de Aristoshal.

De gemeente gaat voor de periode tot 15 november een soepel beleid voeren voor de huur van gemeentelijke sportaccommodaties. Bij de huidige maatregelen kan veel sportaanbod doorgaan, zoals trainingen voor jeugd en onder bepaalde voorwaarden sport voor volwassenen. Sportaanbieders hoeven de uren waar ze geen gebruik van kunnen maken niet te betalen als ze die uren annuleren.

Scheve situatie

Er dreigde echter een scheve situatie te ontstaan voor sportaanbieders die een eigen accommodatie exploiteren en daardoor niet in aanmerking komen voor huurcompensatie, zoals sportscholen, fitness en aanbieders van vechtsport, schrijft Kukenheim.

‘Reguliere sportverenigingen kunnen dankzij de verschillende steunmaatregelen de schade enigszins beperken, maar de ‘anders georganiseerde sport’ die een groot aandeel heeft in het sportaanbod voor Amsterdammers, bevindt zich in een zeer kwetsbare positie.’ Om die reden komt een compensatieregeling zonder restrictie van winstoogmerk beschikbaar.

Eerder tijdens de coronacrisis kreeg een beperkt aantal noodlijdende verenigingen direct steun van de gemeente omdat een faillissement dreigde. Toen ging het om een bedrag van 1,8 miljoen euro dat onder meer terechtkwam bij het Friendship Sports Centre, Skatepark Amsterdam Noord en honk- en softbalvereniging Pirates. Ook zwemscholen konden toen op steun rekenen.

Meer over