Middenhuurproject door extra kosten opeens dure huur

Een appartementencomplex in de Kolenkitbuurt was met grondsubsidies opgezet als middenhuurproject, maar komt feitelijk in het dure segment. Dat komt door verplichte service- en parkeerkosten.

Ton Damen
null Beeld CBRE
Beeld CBRE

Het Jan van Schaffelaarplantsoen in Bos- en Lommer was een stukje niemandsland, in gebruik bij krakers, kippen en barbecueënde buurtbewoners. Aangezien de wijk 90 procent sociale huurwoningen telt, vond het vorige oude deelraadbestuur het niet erg dat hier woningen in de vrije sector zouden komen.

Bij de uitgifte van het erfpachtcontract zette portefeuillehouder Jeroen van Berkel (PvdA) in 2016 grondsubsidies in. Zo kon hij ontwikkelaar De Nijs verleiden tot het middensegment: huurprijzen vanaf de sociale huurgrens, 720,42 euro, tot 1000 euro. De makelaar van Rhapsody wist er 7000 geïnteresseerden voor te vinden. Inmiddels zijn de feitelijke huren in het project Rhapsody bekend en blijkt het dure huur geworden.

Zo staat de driekamerwoning Vrouwengeluk 117 van 68 vierkante meter sinds begin deze maand op de prijslijst voor 1230 euro. "Ik was verbaasd," zegt stadsdeelbestuurder Van Berkel, die op zoek ging naar een verklaring voor de gestegen huren.

Luxe
Het gaat om 31 woningen binnen het totale project van 239. Deze appartementen zijn, aldus woordvoerder Djela Hania van MVGM, dat de appartementen voor eigenaar CBRE verhuurt, gekoppeld aan een verplicht af te nemen parkeerplaats in de garage, die 135 tot 200 euro per maand kost.

Dat is ruim 100 euro meer dan andere parkeerruimte in de wijk. De rest van de hoge huur is te verklaren uit verplicht af te nemen luxe, waardoor de servicekosten hoog liggen.

Logeerhuis
Dat er parkeerplaatsen voor de appartementen zijn gebouwd vindt Van Berkel begrijpelijk. "Dat was de eis van het vorige college. Op hoeveel huur wordt gevraagd voor parkeerplaatsen heeft het stadsdeel geen invloed."

Frank Aalders van CBRE schrijft het stadsdeel dat de kale huren 800 tot 1095 euro per maand bedragen. Dat het totaal hoger uitkomt, ligt aan verplichte parkeerkosten en servicekosten.

Maar hiervoor heb je, onderstreept hij, 'een heel scala aan services'. De bewoners kunnen gebruikmaken van deelauto's, een logeerhuis en een riante binnentuin. Ook gaan zij volgens de makelaar deel uitmaken van 'een community'.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over