Nieuws

Medewerkers Amsterdam UMC vormen menselijk lint voor meer loon

Diverse vakbonden en ziekenhuismedewerkers van Amsterdam Universitair Medische Centra (UMC) houden dinsdag vanaf het middaguur bij de hoofdingang van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) een actiebijeenkomst. Ze eisen structureel meer loon.

Mairin van der Beek
null Beeld ANP
Beeld ANP

Aan de actie doen zo’n vijftig tot honderd verpleegkundigen, artsen en andere ziekenhuismedewerkers mee. Ook de vakbonden FNV, NU’91, CMHF en CNV zijn aanwezig. Voor de hoofdingang wordt een menselijk lint gevormd waarmee zij verwijzen naar ‘een lint(je) voor de zorg’.

Verpleegkundige Herman Gijsbers, ook actief voor de FNV, vindt dat de politiek het zorgpersoneel serieuzer moet nemen en meer waardering moet tonen. ‘We hebben het vorige week al met vele duizenden medewerkers in zorg en welzijn laten weten tijdens verschillende acties: onze lonen moeten echt structureel omhoog en onze werkdruk moet omlaag.’ Hij vervolgt: ‘Steeds meer mensen lopen weg, terwijl we straks juist heel hard nieuwe mensen nodig hebben.’

Agressie

Een andere eis van de bijeenkomst is het aanpakken van agressie tegen zorgpersoneel. 60 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden zegt dat agressie en wangedrag het afgelopen halfjaar is toegenomen. Dat bleek dinsdagochtend uit een enquête van beroepsvereniging NU’91 onder twaalfhonderd medewerkers en een rondgang van BNR langs diverse ziekenhuizen.

Een kwart van het personeel geeft aan ook te maken te krijgen met fysiek geweld. “Het gaat soms heel ver. Van schelden en dreigementen tot aan duwen, schoppen en slaan,” zegt teamleider Michel van Erp van NU’91. “In sommige instellingen is de beveiliging opgeschaald.”

Ontoelaatbaar

Uit de enquête blijkt dat bezoekers moeite hebben zich te houden aan de mondkapjesplicht en het houden van afstand. “Het zorgpersoneel spreekt je daar binnen de ziekenhuismuren op aan. En dat stuit regelmatig op weerstand en lokt agressie uit.”

De belangenorganisatie hoopt dat ziekenhuizen hun medewerkers in bescherming nemen en dat misdragingen van bezoekers stevig worden aangepakt door justitie. Van Erp: “We hopen dat het zorgpersoneel zichzelf blijft uitspreken tegen dit geweld. Elke vorm van agressie richting deze groep is volstrekt ontoelaatbaar.”

Meer over