Medewerker fietsenstalling Purmerend ‘voor dood achtergelaten’ na mishandeling

Een 59-jarige man uit Purmerend die werkte bij de fietsenstalling van het station in Purmerend is 12 februari zwaar mishandeld door twee mannen. Pas de ochtend daarna werd hij door een collega gevonden, in een plas met bloed.

Het Parool
null Beeld Opsporing Verzocht
Beeld Opsporing Verzocht

Dat heeft de politie dinsdagavond bekendgemaakt in het programma Opsporing Verzocht.

Veel mensen uit Purmerend zullen de man herkennen als ‘die lieve, aardige man van de fietsenstalling bij het station’. Volgens zijn broer ging hij altijd vrolijk naar zijn werk en zette hij zich 100 procent in, ondank zijn lage bloeddruk en suikerziekte.

“Maar ze hebben hem daar gewoon voor dood achtergelaten,” zegt zijn broer. “Ze hebben hem vreselijk mishandeld. Zijn oogkas is gebroken, net als zijn neus en kaak. Hij heeft een hersenbloeding opgelopen, kan niet meer lopen, niet meer zelfstandig wonen, geen auto meer rijden. Hij heeft het moeilijk. Hij is kapotgemaakt.”

De man werd op zaterdagochtend 13 februari bewusteloos aangetroffen in het kantoortje van de fietsenstalling in Purmerend, vlak bij het treinstation. Hij bleek de avond ervoor zwaar te zijn mishandeld. De man werd veertien uur later door een collega van de fietsenstalling aangetroffen in een plas met bloed. Het slachtoffer heeft de mishandeling ternauwernood overleefd.

Vermoedelijk hebben de daders, twee mannen, hem rond kwart voor zeven aangevallen en bewusteloos geslagen. Daarna doorzochten ze het kantoortje op waardevolle spullen. Er is een tas met gereedschap meegenomen en een jas van het bedrijf. Waarschijnlijk ook de telefoon en portemonnee van het slachtoffer.

Op bewakingscamera’s zijn de twee verdachten te zien. Een van hen draagt een opvallend grote jas, de andere een zware tas. Daarin zat, bleek later, het gestolen gereedschap. Ook de jas bleek afkomstig uit het kantoor.

Het slachtoffer heeft een aantal dagen in het ziekenhuis gelegen vanwege zijn botbreuken. Hij was zeer verward en gedesoriënteerd en kon zich de mishandeling niet herinneren. Het is nog de vraag in hoeverre hij zal herstellen.

Mogelijk is de mishandeling het gevolg van een ruzie van twee dagen eerder. Een getuige zag dat twee mannen ruzie hadden met het slachtoffer bij de fietsenstalling. De politie zoekt mensen die dat hebben gezien, en roepen hen op zich te melden.

Meer over