Medestanders schrijven brandbrief vóór Leen Schaap

Niet alle brandweerlieden zijn tevreden met het aangekondigde vertrek van commandant Leen Schaap. ‘Wij voelen ons buitenspel gezet,’ schrijft een groep medestanders in een brandbrief.

Ruben Koops
Brandweer­commandant ­Leen Schaap vertrekt per 1 ­oktober. Beeld ANP
Brandweer­commandant ­Leen Schaap vertrekt per 1 ­oktober.Beeld ANP

Wie de ondertekenaars van de brandbrief aan burgemeester Femke Halsema zijn en uit hoeveel leden de groep bestaat, is niet bekend. Maar na de ­jarenlange strijd tussen het georganiseerde kader van de brandweer en commandant Leen Schaap heeft nu een andere groep medewerkers van de Brandweer Amsterdam-Amstelland zich uitgesproken vóór de vernieuwingen.

‘Door het plotselinge en onverwachte gedwongen vertrek van Leen Schaap maken wij ons grote zorgen dat de ingezette koers en de ­invulling daarvan aanzienlijke vertraging op zullen lopen,’ schrijven zij. Zij onderschrijven de stelling van Schaap dat er op de kazernes veel te lange een oogje dicht werd geknepen bij het hardnekkige seksisme, discriminatie en andere incidenten.

Uit onderzoek blijkt dat door de ­samenstelling van het korps en de 24-uursdiensten op de kazernes een dominante wittemannencultuur is ontstaan met veel ruimte voor seksisme en racistische grappen. Ook aan allerlei privileges die de brandweerlieden hadden verworven in de loop der jaren werd een eind gemaakt. Een belangrijk doel was om het werkritme van de brandweer te veranderen, van een 24-uursdienst naar een systeem met dag- en avonddiensten. Hier is het grootste deel van de brandweerlieden het niet mee eens, maar deze groep dus wel.

Onhandige uitspraken

Voor commandant Schaap komt de steun veel te laat. Vorig jaar december kwam uit een extern onderzoek van voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm naar voren dat Schaap niet de ideale kandidaat was om het vernieuwingsproces bij de brandweer verder te begeleiden.

Hij botste erg met een groot deel van het personeel en werd door zijn ­onhandige uitspraken in de media een symbool van de ongewenste ­verandering.

Een paar weken geleden besloot Halsema dat het vanaf 1 oktober tijd wordt voor een nieuw gezicht, tegen de zin in van een deel van het personeel. Wie de opvolger van Schaap wordt, is nog niet bekend.

Meer over