Marokko eist 43 miljoen van Nederlandse criminelen

De Marokkaanse douane eist 43 miljoen euro van Nederlands-Marokkaanse criminelen die betrokken waren bij een mislukte liquidatiepoging in Marrakesh in 2017. Dat melden Marokkaanse media woensdag.

Het Parool
Plaats delict bij café La Crème,  2 november 2017.
 Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Plaats delict bij café La Crème, 2 november 2017.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

De vordering zou inmiddels zijn ingediend bij het Marokkaanse Hof van Beroep. De Douane- en Belastingdienst (ADII) eist 27 miljoen euro van Mustapha F., in het milieu ook bekend als ‘Amotor’ (motor) of ‘Moes No Limit’, naar de club die hij in Zoetermeer uitbaatte. Marokkaanse media melden dat F. in het verleden zeker 5,5 miljoen euro aan vreemde valuta vanuit Nederland Marokko had ingevoerd. Daarnaast wordt gemeld dat de Marokkaanse douane ruim 15 miljoen euro eist van de ‘broer van de aanstichter’, van de liquidatie. Hiermee wordt vermoedelijk Jamal Taghi bedoeld, de oudste broer van Ridouan Taghi.

Koffiebar

De aanslag in Marrakesh vond in november 2017 plaats in de onder Nederlandse Marokkanen geliefde luxe koffiebar La Créme. Doelwit was de eigenaar van de zaak: Mustapha F. Hij was net vertrokken op het moment dat twee Amsterdamse huurmoordenaars het terras betraden. Op zijn plek was een geneeskundestudent Hamza Chaib gaan zitten. Die droeg, net als Mustapha F., een wit T-shirt. De 26-jarige man, zoon van een Marokkaanse opperrechter, werd van dichtbij doodgeschoten.

‘Moes’ F. wordt gerekend tot de clan van de erven van de in 2014 in Zuid-Spanje geliquideerde Amsterdams-Marokkaanse crimineel Samir ‘Scarface’ Bouyakhrichan. Medio 2015 zou hij in conflict zijn geraakt met Ridouan Taghi. Die gaf daarop de opdracht om F. te vermoorden.

Niet lang na de mislukte aanslag in Marrakesh werden de twee schutters gearresteerd. Beide mannen: Shardyone S. en Edwin R. zijn inmiddels veroordeeld tot de doodstraf – die overigens in Marokko meestal uitdraait op levenslang, omdat het land de doodstraf sinds 1993 niet meer heeft voltrokken.

Onderzoek

In het onderzoek kwamen zeker 28 mensen in beeld. Onder hen ook Jamal, de oudste broer van Ridouan Taghi, en Morad, een jongere broer. Jamal werd in juli 2019 veroordeeld tot 10 jaar cel voor internationale handel in drugs. Utrechter Anouar B. kreeg 20 jaar. Hij wordt in Nederland verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van misdaadblogger Martin Kok in 2016 – volgens het Openbaar Ministerie ook in opdracht van Taghi.

Ook Mustapha F., het beoogde slachtoffer, werd veroordeeld. Hij kreeg 15 jaar cel voor internationale drugshandel. Zijn horecabedrijven, peperdure bolides en andere bezittingen in Marokko werden in beslag genomen.

Meer over