Man veroordeeld na vondst half miljoen euro cash in auto bij Pontsteiger

De 49-jarige man die vorig jaar in een parkeergarage bij de Pontsteiger samen met een ander is aangehouden na de vondst van een half miljoen euro contant geld, is veroordeeld tot 18 maanden cel voor witwassen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam bepaald. Zijn 20-jarige zoon is vrijgesproken van betrokkenheid.

Het Parool
null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp

De 49-jarige man zat samen met een ander in een Volkswagen Up in de voor bewoners bedoelde ondergrondse parkeergarage van een appartementencomplex bij de Pontsteiger in Noord. Ze gedroegen zich volgens surveillerende agenten nerveus. Toen de agenten het tweetal wilden aanspreken, probeerden die weg te vluchten. De agenten stuitten op een bedrag van 484.000 euro in een opengeritste sporttas en een verborgen ruimte in de auto, waarna het tweetal werd aangehouden.

De man is veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf voor het medeplegen van witwassen, met aftrek van voorarrest. Hoewel niet kon worden vastgesteld dat het geld van een misdrijf afkomstig is, gaf de man geen verklaring voor het geld. Hij had kunnen weten of vermoeden dat er zo’n groot geldbedrag in de auto aanwezig was. De man met wie hij was, is eerder al veroordeeld.

De man ontkende dat hij van geld wist en zei via zijn advocaat dat hij ‘per ongeluk’ in de auto terechtkwam. Hij zou die dag bij zijn zoon op bezoek gaan en wist niet precies waar hij moest zijn. Daar gaat de rechter niet in mee. Uit camerabeelden bleek bovendien dat hij samen met de andere man vanaf het Westcord Art Hotel in een Audi Q7 sportversie naar de parkeergarage was gereden.

Zoon vrijgesproken

Na de vondst van het geld in de auto, ging het politieonderzoek verder in een woning waar een van de twee veroordeelde mannen vaak komt. Er stond daar niemand ingeschreven, maar de 20-jarige zoon van de 49-jarige man was daar wel aanwezig. In de woning lag onder meer een koffer met twee ton aan contant geld, PGP-encryptietelefoons, een geldtelmachine, een sealapparaat en een uit elkaar gehaald vuurwapen met munitie. De woning werd door burgemeester Halsema daarna voor drie maanden gesloten.

Die vondsten zijn belastend maar niet voldoende voor een veroordeling, oordeelt de Rechtbank Amsterdam. Op basis van het dossier kon de man niet weten dat er grote geldbedragen, en een wapen met munitie in de woning aanwezig was.

De zoon is vrijgesproken van alle verdenkingen, ondanks dat zijn dna, en dat van twee anderen, op het vuurwapen is aangetroffen.

Meer over