Nieuws

Man uit Amstelveen (55) doodgeschoten bij kroeg in Ecuador

Bij een schietpartij in Ecuador is woensdagavond een man uit Amstelveen (55) om het leven gekomen. Het incident gebeurde volgens landelijke media op de trappen van een kroeg in het centrum van Guayaquil, de grootste stad van Ecuador.

Sebastiaan Quekel
President Guillermo Lasso benadrukte in oktober al dat Ecuador ‘sterkere, solidere’ strijdkrachten nodig heeft. Beeld AFP
President Guillermo Lasso benadrukte in oktober al dat Ecuador ‘sterkere, solidere’ strijdkrachten nodig heeft.Beeld AFP

De dodelijke schietpartij is vermoedelijk het gevolg van een poging tot diefstal, schrijft El Universo, een van de grootste dagbladen in het Zuid-Amerikaanse land. Volgens de krant kwam een nog onbekend persoon rond 21.00 uur richting de kroeg gelopen en probeerde hij de bezittingen van de Nederlander te stelen.

Het slachtoffer verzette zich tegen de beroving en werd vervolgens neergeschoten. Dat gebeurde in het bijzijn van zijn vrienden, meldt radiozender Union Radio 580. Omstanders raakten na het incident in paniek, zo valt ook te zien op beelden die op sociale media circuleren. In een van de video’s is te zien dat de Nederlander op een brancard uit het café wordt getild door hulpverleners.

De man werd vrij snel na de schietpartij met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij uiteindelijk overleden. Volgens verschillende media zijn eenheden van de politie naar de kroeg gegaan om bewijs te verzamelen en de schutter te identificeren. Of dat heeft geleid tot een arrestatie, is nog niet bekend.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten kennis te hebben genomen van het feit dat een 55-jarige Nederlander uit Amstelveen om het leven is gekomen in Ecuador. De lokale autoriteiten stellen een onderzoek in naar de toedracht. Het ministerie heeft contact met de familie, waarbij consulaire bijstand wordt geboden.

Onrustig in Ecuador

In Ecuador is het al tijden onrustig door toenemend vuurwapengeweld. In oktober riep president Guillermo Lasso de noodtoestand uit in het land. “In de straten van Ecuador is er maar één vijand: drugshandel,” zei de president destijds in een tv-toespraak. “Ecuador maakt een periode van onzekerheid door, een onzekerheid die door verschillende factoren wordt veroorzaakt, waaronder drugshandel.” Hij benadrukte dat het land ‘sterkere, solidere’ strijdkrachten nodig heeft.

Eind september kwam het in een gevangenis in het zuidwesten van het land tot gewelddadige confrontaties tussen rivaliserende bendes, die banden hebben met drugshandel en Mexicaanse en Colombiaanse kartels. Daarbij kwamen 119 gevangenen om. Dit jaar waren er al meerdere bloedige confrontaties tussen rivaliserende bendes in de overbelaste en onderbezette gevangenissen van het land. Er zitten zo’n 39.000 mensen vast in de 65 gevangeniscomplexen in Ecuador, terwijl die zijn ingericht voor grofweg 30.000 gevangenen.

Meer over