Man opgepakt voor langdurige aanranding in trein tussen Amsterdam en Alkmaar

De politie heeft maandagavond een 40-jarige man uit Den Helder aangehouden op verdenking van het langdurig aanranden van een vrouw in de trein tussen Amsterdam en Alkmaar.

Het Parool
Waarom er gedurende veertig minuten geen conducteur is langsgelopen, wist de NS niet te melden. Beeld Joris van Gennip
Waarom er gedurende veertig minuten geen conducteur is langsgelopen, wist de NS niet te melden.Beeld Joris van Gennip

De 19-jarige vrouw werd 23 mei gedurende veertig minuten aangerand in een verder lege coupé in de trein van Amsterdam Centraal naar Alkmaar. Nadat de vrouw was ingestapt, kwam er direct een man tegen haar aan zitten en betastte haar. Pas bij aankomst op station Alkmaar kon zij alarm slaan. Daar werd het slachtoffer opgevangen door de veiligheidsdienst van de NS.

Opheldering

De zedenpolitie heeft met behulp van camerabeelden van het incident en in samenwerking met de NS de man opgespoord. De verdachte is gehoord en weer op vrije voeten gesteld. Daartoe heeft de officier van justitie van het OM Noord-Holland besloten. In het algemeen wordt daartoe besloten als er niet genoeg gronden zijn om de verdachte vast te houden of voor te geleiden. Hij blijft wel verdachte in de zaak terwijl het onderzoek loopt. Het slachtoffer is op de hoogte gesteld van de aanhouding en het verloop van het onderzoek.

Waarom er gedurende veertig minuten geen conducteur is langsgelopen, wist de NS destijds niet te melden. Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV heeft de NS om opheldering gevraagd.

Na de aanranding wees de politie op een speciaal telefoonnummer (06-13181318) van de NS waar onveilige situaties in de trein kunnen worden gemeld. Bij noodsituaties moet direct 112 worden gebeld.

Lelystad

Ook werd woensdag bekend dat een 19-jarige vrouw dinsdagavond in de trein tussen Lelystad en Almere is betast door een man terwijl ze sliep. Een andere reiziger, die het zag gebeuren, greep in door 112 te bellen en een conducteur op te zoeken. De man en twee anderen in zijn gezelschap zijn opgepakt op station Almere.

Volgens de politie spraken de getuige en de conducteur de man aan. “De reiziger werd vervolgens bedreigd door de man en twee andere mannen die in zijn gezelschap waren.”

De politie kon het drietal oppakken toen de trein in Almere aankwam. Het gaat om twee mannen uit de gemeente Cranendonck van 22 en 26 jaar en een 27-jarige man uit de gemeente Westerwolde. De politie zoekt getuigen van het incident, dat om 23.15 uur plaatsvond. Een woordvoerder van de NS zegt het ‘verschrikkelijk’ te vinden wat de 19-jarige reiziger is overkomen.

Meer over