Man die secretaresses Gerald Roethof mishandelde veroordeeld tot celstraf

De 61-jarige Johan B. die vorig najaar drie secretaresses in het kantoor van advocaat Gerald Roethof heeft toegetakeld is veroordeeld tot zes maanden celstraf, waarvan drie voorwaardelijk. Hij heeft hun ‘lichamelijke integriteit aangetast’, nota bene op ‘een plek waar zij zich veilig moeten kunnen voelen’.

Tahrim Ramdjan
Advocaat Gerald Roethof. Beeld ANP
Advocaat Gerald Roethof.Beeld ANP

Dat zei de Amsterdamse rechter vorige week donderdag. B. is veroordeeld voor mishandeling, bedreiging en vernieling. Ook is hij schuldig aan poging tot zware mishandeling. Daarbij moet hij een schadevergoeding van 2350 euro betalen aan het zwaarst getroffen slachtoffer.

B. viel op 23 oktober vorig jaar in het kantoor van advocaat Gerald Roethof aan de Ceintuurbaan drie aanwezige secretaresses aan. Eén van hen heeft hij met een scherf in het gezicht gesneden, en met een kruik en een vaas op het hoofd geslagen. Volgens de rechter gaf B. daarmee tevens blijk ‘geen respect te hebben voor andermans spullen’.

De officier van justitie eiste tbs, maar daar ging de rechter niet in mee. Wel moet B. een traject volgen in een ggz-kliniek. Aanvankelijk had het Openbaar Ministerie de verkeerde expert aangeschreven. Later is B. alsnog onderzocht door een psychiater, die concludeerde dat B. lijdt aan een vorm van schizofrenie. Mogelijk verkeerde hij tijdens zijn aanval in een psychose.

Volgens Roethof voelt de veroordeling voor zijn secretaresse aan ‘als een stukje gerechtigheid’. “Het feit dat mijn secretaresse op de zitting bevestigd heeft gekregen dat het ging om een persoon met de nodige geestelijke bagage, helpt haar het incident een plek te geven,” zegt hij. “Maar uiteindelijk compenseert geen enkele straf de pijn die ze heeft geleden.” De advocaat van de verdediging wil niet zeggen of B. in hoger beroep gaat.

Meer over