Maatregelen om verzwakte kade Leidsegracht te ontzien

De kademuur bij de Leidsegracht tussen de Lange Leidsedwarsstraat en de Prinsengracht is in een zeer slechte staat. De gemeente neemt onmiddellijk maatregelen om de kademuur te ontzien.

Jasper Knegt
Begin september 2020 stortte een deel van de kademuur aan de Grimburgwal met lantaarnpaal en al in het water. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Begin september 2020 stortte een deel van de kademuur aan de Grimburgwal met lantaarnpaal en al in het water.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Bij onderzoek aan de kade is vastgesteld dat de muur zowel onder als boven het water beschadigd is. Er zitten scheuren in de kade en de houten funderingen zijn gespleten of afgebroken. In 2020 is door de zwakke gesteldheid van de kademuur een deel van de kade al verzakt.

Hierdoor mochten er vanaf augustus al geen zware voertuigen meer over de kade rijden en werden er drie parkeerplaatsen preventief gesloten. Deze maatregelen lijken onvoldoende effect te hebben en daarom neemt de gemeente verregaande maatregelen.

Nieuwe maatregelen

Vanaf woensdag wordt de Leidsegracht tussen de Lange Leidsedwarsstraat en de Prinsengracht afgesloten voor autoverkeer. Ook wordt er gekeken naar versterking van de kade. De aanvullende maatregelen gelden vanaf woensdag tot de kadewand is vernieuwd of versterkt.

“We zijn nu in overleg om de kademuur te versterken met damwanden,” zegt omgevingsmanager Ester Seinen van de gemeente Amsterdam. “De kade verkeert nog niet in de allerslechtste staat, maar aanvullende maatregelen zijn wel nodig om de veiligheid te waarborgen.”

Zwakke staat kades

Op allerlei plekken in de stad dreigen bruggen en kades in te storten. Begin september 2020 stortte een deel van de kademuur aan de Grimburgwal met lantaarnpaal en al in het water. Niemand raakte hierbij gewond. In 2018 stortte een kade in bij de Nassaukade-Haarlemmerweg en een jaar eerder bij het Entrepotdok.

Vooral in de historische binnenstad zijn er veel kades te vinden die in een slechte staat verkeren. Van de 600 kilometer gemetselde kademuren in de stad, ligt zeker 200 kilometer er slecht bij, en is zeker 50 kilometer in deplorabele staat.

Het zal zeker 20 jaar duren voordat al de kademuren in de stad onderzocht en zo nodig hersteld of vernieuwd zijn. De gemeente maakt voor het herstel van de kades miljoenen euro’s vrij.

Meer over