Loskomen van je loverboy in nieuw behandelcentrum Pinq

Het behandelcentrum Pinq voor slachtoffers van loverboys breidt uit met gesloten opvang. Meisjes (en jongens) worden zo van begin tot einde gevolgd bij hun terugkeer in de samenleving.

Hanneloes Pen
Ruth Schipper en Tom Jordan van een nieuw opgezet opvanghuis in Amsterdam West voor slachtoffers van loverboys. Beeld Marc Driessen
Ruth Schipper en Tom Jordan van een nieuw opgezet opvanghuis in Amsterdam West voor slachtoffers van loverboys.Beeld Marc Driessen

Een behandelcentrum waar meisjes (en soms jongens) midden in de stad volop de tijd krijgen los te weken van hun loverboy, was jarenlang een droom van Spirit.

Op 9 april is het zover. Pinq, dat ruim een jaar geleden op een afgeschermd adres in West is gestart met open behandelgroepen voor dertien jongeren, krijgt ook in een belendend pand twee gesloten groepen.

Pinq staat in schril contrast met de voormalige plek, een gesloten jeugdinrichting De Koppeling in Zuidoost. "Een opvang als deze komt in een huiselijke omgeving midden in de wijk beter tot zijn recht," zegt Tom Jordan, projectleider van Pinq.

Sexting
In de woonkamer met hangbanken en luie stoelen hangt een bord: Grl Pwr. In de keuken staat een kast met boeken: van Paul Biegel, de jeugdserie De Kameleon en 'Wij zijn wegwerpkinderen' van Thea Beckman tot werk van Leon de Winter en Khaled Hosseini.

"De gemiddelde leeftijd van de meisjes is 15, 16 jaar oud, maar er is ook plek voor kinderen van twaalf of achttien," verklaart Ruth Schipper, programmaleider van Spirit.

De meisjes in Pinq zijn vaak slachtoffer van sexting (het maken versturen van naaktfoto's en seksfilmpjes via Whatsapp, Facebook of Instagram) en seksueel misbruik. Ze liepen weg van huis, gingen niet meer naar school, hadden foute vriendjes en werkten soms illegaal in auto's of hotelkamers. Vaak hebben ze psychiatrische problemen en een geschiedenis in de jeugdhulpverlening achter de rug. "Ergens zijn die meisjes tekortgekomen," zegt Jordan.

Het ronselen van meisjes door loverboys is de laatste tien jaar veranderd. "Door internet gaat het steeds sneller," zegt Schipper.

Social media
"Het ronselen gaat nu bijna alleen nog via social media. Even een truitje omhoog en het meisje is al in de greep van die jongen omdat ze het thuis niet kan vertellen. De wereld van de rapscene is voor dit soort meisjes ook vaak spannend. Ze zijn onder de indruk van het geld en de status van de rapper."

Schipper: "We zijn er wel steeds sneller bij. Docenten op scholen slaan sneller aan."

De twaalf meisjes en een jongen op de open afdeling hebben een eigen kamer en delen een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. Ook is er een afgeschermde buitenruimte. De gesloten afdeling, waar plek is voor veertien jongeren, ziet er identiek uit.

Ieder meisje heeft een individueel dagprogramma. Altra verzorgt binnenshuis het onderwijs en alle docenten zijn betrokkenen bij de hulpverlening. Vader, moeder, oma of pleeggezin worden bij de hulp betrokken.

Intensief programma
Er is een strak dagprogramma dat elke ochtend om 8 uur begint met een ontbijt. Om 9 uur is er een yogales en van 10 tot 12 uur is er school. Na de lunch gaan de meisjes nog twee uur naar school, gevolgd door een uur therapie, sport of het maken van huiswerk.

Na het avondeten volgt er vaak nog een huiskamervergadering of een groepstraining over het omgaan met social media, seksualiteit, budgetteren, vriendschappen en relaties. Om 22 uur gaan de meisjes naar bed.

"Een intensief programma om weerbaarder te worden en niet meer in afhankelijkheidsrelaties terecht te komen," zegt Schipper.

De jongeren zijn met een door de kinderrechter afgegeven machtiging tot gesloten jeugdzorg in Pinq geplaatst. "Het klinkt raar, maar slachtoffers van loverboys worden gesloten opgevangen om hen te beschermen tegen zichzelf," zegt Schipper.

Veel contact
Ze wonen gemiddeld tussen drie tot negen maanden op de gesloten behandelgroep. Daarna stromen ze door naar de open groep om langzamerhand terug te keren in de maatschappij. "Zij kunnen dan zelf even naar de Albert Heijn een boodschap doen of ergens koffiedrinken. Ze kunnen zelfs bij een winkel werken om de hoek," zegt Schipper.

Met de meisjes die vanuit Pinq naar huis zijn gegaan of op zichzelf wonen, gaat het goed. Jordan: "Sommige meisjes komen nog eens langs of appen. Er is nog steeds veel contact met hen. Dit is toch voor hen een veilige haven."

Meer over