Linnaeusschool in Oost sluit aan het einde van het jaar door leerlingentekort

De onderwijscrisis in Amsterdam eist wederom een slachtoffer: de Linnaeusschool in Oost sluit aan het einde van dit schooljaar voorgoed de deuren. Het zal niet de laatste keer zijn dat tientallen Amsterdamse leerlingen plotseling een nieuwe school moeten zoeken.

Raounak Khaddari
De Linnaeusschool in Oost is de vierde school in nog geen jaar die in Amsterdam de deuren sluit. Beeld Google Streetview
De Linnaeusschool in Oost is de vierde school in nog geen jaar die in Amsterdam de deuren sluit.Beeld Google Streetview

Een combinatie van te weinig leerlingen en het nijpende lerarentekort is de Linnaeusschool in Amsterdam-Oost te veel geworden. “We komen met de bezetting nu elke dag net rond,” zegt Arnold Jonk, voorzitter van schoolbestuur StaIJ, waar de school in kwestie onder valt.

“Je merkt op een school waar de leerlingen­aantallen alsmaar kleiner worden, dat het ook steeds moeilijker wordt leraren te vinden.” Kleinere scholen zijn minder aantrekkelijk, aldus de bestuurder. Als er op een kleinere school een docent ziek wordt, wordt de werkdruk voor anderen nog hoger. Minder klassen betekent meer leerlingen als een groep moet worden verdeeld. De school bereikte dit jaar een dusdanig dieptepunt dat het bestuur de onderwijskwaliteit niet nog een schooljaar kan garanderen.

Meer zullen volgen

De school in Oost telt nog 76 kinderen. Maandagavond zijn hun ouders op de hoogte gebracht van de sluiting.

De Linnaeusschool is de vierde school in nog geen jaar die in Amsterdam de deuren sluit. In juni ging De Waaier in Oost dicht vanwege een leerlingentekort. Drie maanden later moest de 16de Montessori in Zuidoost sluiten vanwege het lerarentekort en begin deze maand kondigde De Avonturijn in Zuid sluiting aan omdat er te weinig leerlingen waren.

”Het komt erop neer dat kleinere scholen moeten sluiten om de grotere scholen te helpen,” zegt Menno van de Koppel van Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO). Hij voorspelt dat er nog een flink aantal andere ‘te kleine’ scholen zal volgen. Ook Lieke Thesingh, voorzitter van het Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam, vindt het aantal schoolsluitingen opvallend, maar een directe verklaring heeft ze er niet voor.

‘Vlaggetjes planten’

Wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) zei vorig jaar al dat er meer kleinere scholen dreigen dicht te gaan. ”Het is zeker een gevolg van het lerarentekort,” zegt Moorman, die nog altijd spreekt van een onderwijscrisis. “Daardoor zie je dat scholen versneld de deuren sluiten.” Een zorgelijke situatie: “Het geeft onrust. Dat is niet goed in het onderwijs.”

Uit onderzoek van de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek blijkt dat het aantal leerlingen in het Amsterdamse basisonderwijs daalt, maar het is niet gezegd dat scholen onder de norm direct moeten sluiten. Als schoolbesturen nog andere scholen onder zich hebben, valt het leerlingenaantal te compenseren.

Amsterdam telt 39 basisscholen onder de opheffingsnorm van 196 leerlingen. Moorman: ”We gaan kijken hoe we het aantal te kleine scholen gaan verminderen. Daarover zijn we in gesprek met de schoolbesturen.”

“Achteraf gezien hadden bestuurders eerder in actie kunnen komen,” zegt Van de Koppel. “Als je ziet dat er jaar op jaar minder leerlingen zijn en het lerarentekort aan de andere kant ook aan je trekt, waarom grijp je dan niet eerder in? Dan kun je staps­gewijs sluiten. Schoolbesturen waren te veel bezig met ‘vlaggetjes planten’ van eigen scholen in de stad.”

Onder de norm

Schoolbesturen sluiten niet graag een te kleine school. Volgens de wet hoeft dat ook niet. Voor de kinderen en ­ouders is het belangrijk open te blijven, maar ook uit strategische overwegingen kan het aantrekkelijk zijn om een school van een bepaalde ­signatuur te behouden in een buurt.

Ouders hebben dan wat te kiezen: een openbare, katholieke of islamitische school, montessori-, dalton- of jenaplanonderwijs.

Grote schoolbesturen kunnen zich het in stand houden van de kleintjes permitteren: tegenover een kleine school staat een grotere. De bijdragen die zij per leerling krijgen, kunnen zij over meerdere scholen verdelen.

Meer over