Plus

Leden eisen dat bestuur Samenwerking vertrekt

De gevoelige strijd om kinderen van leden van woningvereniging Samenwerking in Zuid al dan niet het recht te geven ook lid te worden, is donderdag op een buitengewone leden­vergadering in de RAI in een pat­stelling geëindigd.

Ton Damen
In de RAI vond de buitengewone leden­vergadering plaats. Beeld ANP
In de RAI vond de buitengewone leden­vergadering plaats.Beeld ANP

Voorstanders van het omstreden kindlidmaatschap, die in de meerderheid bleken te zijn, eisen het vertrek van het bestuur. Dat wil niet ­opstappen, maar zegt zich te zullen beraden op de situatie. Na spoed­overleg van het bestuur liet algemeen bestuurder Rob Mommers weten geen overhaaste stappen te nemen.

Een in de arm genomen deskundige heeft volgens ingewijden het bestuur verder gesterkt in zijn principiële ­mening dat het niet van deze tijd is dat familieleden hun kinderen de meest gewilde huurwoningen op de duurste locaties van ­Amsterdam toespelen.

Ontslagprocedure

De uitslag van de stemming in de RAI bood geen heldere oplossing. 71 procent van de bijna 750 aanwezige leden eiste behoud van het kindlidmaatschap, waar de helft plus één stem volstaat. Maar een voorstel om het privilege van kinderen van leden in de statuten op te nemen, haalde 67,6 procent, niet de vereiste 75 procent.

Voorstanders beschouwden zich toch de eigenlijke winnaar. “Een ­bestuur moet doen wat leden willen of aftreden,” aldus Theo Trautwein, lid van de verdeelde ledenraad. Hij kondigde een ontslagprocedure aan ­tegen de bestuurders.

Een in stemming gebracht voorstel dat Samenwerking de proceskosten van juridische procedures moet betalen, haalde het wel, maar het bestuur legt dat naast zich neer. “We gaan geen rechtszaken van leden tegen de eigen vereniging financieren,” aldus Mommers.

Verboden onderscheid

Trautwein en de initiatiefnemers van de vergadering, Guusje Beunk, rechter, en Marian Schut, arts, willen op de eerstkomende ledenvergadering van 24 juni proberen het bestuur met meerderheid van stemmen weg te krijgen.

In december stelde het bestuur na twintig jaar een totale ledenstop in, ook voor het kindlidmaatschap. Daar kwam verzet tegen. Eerder had het College voor de Rechten van de Mens advies uitgebracht waarin staat dat kindlidmaatschap een verboden ­onderscheid op grond van ras maakt.

Ook de gemeente, eigenaar van de grond, is kritisch vanwege kind­lidmaatschap. Amsterdam eist boven­dien een inkomenstoets omdat het gaat om woningen met huren tot ongeveer 970 euro voor middeninkomens

Meer over