Landstitel Ajax in cijfers: in vele opzichten oppermachtig in de eredivisie

Door de zege op Heerenveen mag Ajax zich landskampioen van het seizoen 2021-2022 noemen. Voor de Amsterdammers is het alweer de 36ste landstitel in de clubhistorie. Willem van Hanegem noemde Ajax twee weken geleden nog ‘de kampioen van de armoede’, maar is dat ook echt zo?

Het Parool
Ajax coach Erik ten Hag viert het winnen van de 36ste Nederlandse Eredivisie titel na afloop van de Eredivisie wedstrijd tussen Ajax en SC Heerenveen in de Johan Cruijff ArenA op 11 mei 2022 in Amsterdam. Beeld ANP /  ANP
Ajax coach Erik ten Hag viert het winnen van de 36ste Nederlandse Eredivisie titel na afloop van de Eredivisie wedstrijd tussen Ajax en SC Heerenveen in de Johan Cruijff ArenA op 11 mei 2022 in Amsterdam.Beeld ANP / ANP

Hoewel het puntenverschil tussen Ajax en de concurrentie het hele seizoen relatief klein is geweest, overtuigen de overige statistieken een stuk meer. Zo heeft Ajax dit seizoen het meeste balbezit gehad (67 procent) en had het in elk eredivisieduel vaker de bal dan de tegenstander. Het nam het vijandelijke doel van alle ploegen het vaakst onder vuur (649 keer) en combineerde dat met het op een na hoogste scoringspercentage (14 procent). Alleen Cambuur deed dat met 15 procent beter.

Ajax scoorde dit seizoen maar liefst 91 keer. Dat heeft het voornamelijk aan Dusan Tadic en Sébastien Haller te danken. De Ivoriaan is momenteel met 21 goals topscorer van de eredivisie terwijl Tadic met 18 assists de assistkoning is. De aanvoerder combineerde dat met 13 goals en is daarmee de MVP (‘Most Valuable Player’) van de competitie.

Minste schoten tegen

Niet alleen in aanvallend opzicht spande Ajax de kroon: ook ondanks de lekkage binnen de defensie van de afgelopen maanden, kan het nog fraaie cijfers overleggen. De landskampioen kreeg de minste schoten tegen (247) en incasseerde dit seizoen slechts 17 tegengoals. Ter vergelijking: PSV kreeg er meer dan twee keer zoveel tegen.

Ajax incasseerde slechts één goal uit een corner dit seizoen en hield maar liefst 22 keer de nul. Dat had het mede te danken aan het extreem hoge reddingspercentage van doelman Remko Pasveer. Hij keerde 91 procent van de pogingen. Op gepaste afstand volgt nummer twee Andries Noppert van Go Ahead Eagles (76 procent).

De ploeg van Erik ten Hag kreeg geen enkele penalty tegen, maar mocht van de arbitrage zelf wel tien keer van elf meter aanleggen. PSV kreeg maar één strafschop mee dit seizoen. Ajax ging wel slordig om met die strafschoppen. Eén op de drie pogingen trof geen doel.

Concurrent PSV

Waar Ajax het dit seizoen wel aflegde ten opzichte van grote concurrent PSV, was in de stootkracht vanaf de bank. Roger Schmidt zag zijn invallers dit seizoen 18 keer scoren, terwijl dit bij Ajax net de helft was. Ajax maakte de minste overtredingen van alle eredivisieclubs en pakte ook de minste gele kaarten.

Daley Blind wint met Ajax al voor de 7e keer de titel in de eredivisie, 2 keer vaker dan zijn vader Danny. Alleen Sjaak Swart (8), Johan Cruijff (8), Wim Suurbier (7) en Barry Hulshoff (7) deden dat vaker met Ajax. Maarten Stekelenburg (39) is de 4e speler die na zijn 39ste verjaardag de titel wint, na Pim Doesburg (43) met PSV in 1986/1987, Jan Heintze (39) met PSV in 2002/2003 en Sander Boschker (39) met FC Twente in 2009/2010.

Op basis van de statistieken is er dus geen enkele reden om Ajax de kampioen van de armoede te noemen. Gelukkig is voetbal een stuk meer dan een hoopje bijeengesprokkelde cijfers, maar de 36ste landstitel voor Ajax is in ieder geval een feit.

Meer over