Nieuws

Landelijke storing bij GGD’en leidt tot lange rijen bij vaccinatiestraten

Het systeem CoronIT, dat gebruikt wordt bij het registreren van vaccinaties tegen het coronavirus, ligt landelijk stil. Dat leidt tot lange wachtrijen bij de Amsterdamse vaccinatiecentra.

Tahrim Ramdjan
Rijen bij de vaccinatiestraat op de NDSM-werf. Beeld Het Parool
Rijen bij de vaccinatiestraat op de NDSM-werf.Beeld Het Parool

Amsterdammer Egbert Born (54) kwam rond 13.30 uur aan bij de vaccinatiestraat in de Afas Live in Zuidoost. “Een beveiliger zei toen al dat er een grote storing was en dat ik kon kiezen of ik bleef wachten of elders koffie ging drinken. Maar ja, ik ging natuurlijk niet weg, want ik heb weken op deze afspraak gewacht en uitgekeken naar deze ‘Bevrijdingsdag’.”

Rond 14.30 uur bedroeg zijn wachttijd nog tien minuten: er wordt dus wel doorgeprikt, maar met vertraging. Sommige gegevens moeten met de hand worden geregistreerd nu de computersystemen het hebben begeven, zo is sommige gevaccineerden verteld.

Ook bij de vaccinatielocaties op de NDSM-werf en de Rai staan Amsterdammers in de rij. Sommigen melden dat ze tot anderhalf uur moeten wachten. Soortgelijke signalen komen ook uit andere delen van het land, zoals in Groningen.

Loop van de middag opgelost

Een woordvoerder van GGD GHOR, de landelijke koepel van GGD’en, bevestigt de storing, maar ze kan nog niet vertellen wat de oorzaak is. "We verwachten dat het probleem in de loop van de middag is opgelost. Ik hoop dat rond een uur of vier, half vijf alles het weer doet.”

Of alle vaccinatie-afspraken van maandag doorgaan, hangt af van de vertraging op de locatie, zegt de woordvoerder.

Rij bij vaccinatielocatie Afas Live in Zuidoost.  Beeld Manuel van der Knaap
Rij bij vaccinatielocatie Afas Live in Zuidoost.Beeld Manuel van der Knaap
Meer over