‘Lachgaskoning’ Üresin moet de gemeente een miljoen euro betalen

‘Lachgaskoning’ Deniz Üresin moet een miljoen euro overmaken aan de gemeente Amsterdam. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Üresin kreeg deze vordering omdat hij zonder vergunning lachgas verkocht op straat.

Thomas Sijtsma
Zonder de benodigde vergunning verkochten de eigenaar van Ufogas en z’n werknemers lachgas in het centrum van de stad.  Beeld Amaury Miller
Zonder de benodigde vergunning verkochten de eigenaar van Ufogas en z’n werknemers lachgas in het centrum van de stad.Beeld Amaury Miller

Via het bedrijf van Üresin, Ufogas, werd zowel online als op straat lachgas aangeboden. Zonder de benodigde vergunning verkochten de eigenaar van Ufogas en z’n werknemers lachgas in het centrum van de stad. Ze werden gesignaleerd op het Leidseplein, het Rembrandtplein en de Wallen.

De gemeente wilde van deze verkopers af, maar dat lukte amper. De lasten onder dwangsom liepen op tot een miljoen euro, maar pas toen Üresin en de verkopers van Ufogas gebiedsverboden kregen, verdwenen ze uit het straatbeeld. Ook de intredende winter en de coronapandemie droegen daaraan bij.

Dwangsom

Üresin vocht de dwangsom aan bij de rechter. Die moest voornamelijk beoordelen of de lachgasverkoop viel onder het begrip venten. Zonder vergunning is venten verboden.

Omdat verkopers van Ufogas op straat werden gespot met gasflessen en ballonnen oordeelde de rechter voldoende bewezen dat er sprake was van venten. Omdat de werknemers van Üresin doorgingen met de verkoop mag de dwangsom van een totaalbedrag van een miljoen euro opgelegd worden.

Meer over