Lachgaskoning Deniz Üresin begint appgroep om buurt veiliger te maken

Ufogas-voorman Deniz Üresin heeft weer wat nieuws: hij is een whatsappgroep begonnen waar buurtbewoners kleine criminaliteit kunnen melden. Zijn buurtgenoten nabij de Overtoomse Sluis klaagden over inbraken en inbraakpogingen, zegt hij.

Jop van Kempen
Lachgasverkoper Deniz Üresin. Beeld ANP
Lachgasverkoper Deniz Üresin.Beeld ANP

Daarom heeft Üresin (25) begin deze week bij buurtbewoners een briefje in de bus gedaan waarin hij oproept om lid te worden van ‘Burgernet Overtoom’. Het is een whatsappgroep met als doel informatie uitwisselen om de buurt veiliger te maken. Ook de politie is lid van de groep.

Üresin vindt dat de handhavers en agenten hulp kunnen gebruiken bij relatief kleine vergrijpen en overlast. “Er is een tekort aan handhavers en agenten,” zegt hij. “Ze moeten zich zoveel mogelijk bezig houden met zware problematiek, zoals liquidaties.”

Om politie en handhaving te ontlasten schrijft Üresin dat hij ‘zijn financiële middelen beschikbaar wil maken om mijn buurt veilig en schoon te houden’. “En dat financier ik allemaal vanuit Ufogas.nl,” schrijft hij. “Dat hoeft niet, maar ik doe het toch om iets voor mijn samenleving te betekenen.”

Het is niet voor het eerst dat Üresin burgers wil mobiliseren om kleine criminaliteit te voorkomen: toen hij bij zijn moeder in de Hamontstraat (Nieuw-West) woonde zette hij een soortgelijk initiatief op. “Dat was heel effectief. De woninginbraken stopten toen onmiddellijk.”

Trap na aan stadsbestuur

Üresin gebruikt de brief aan zijn buren ook zijn ongenoegen te uiten over het ‘nazilinkse’ stadsbestuur van Amsterdam. De Nederlands-Turkse ondernemer vindt dat de gemeente hem dwarszit bij de – in zijn ogen – legale lachgashandel. Hij sluit de brief af met ‘de toekomstige burgemeester van Amsterdam’. Üresin lag afgelopen jaar continu in de clinch met de gemeente over de verkoop van lachgasballonnen.

Üresin uitte zich in het verleden als Turkse nationalist, al zegt hij dat hij die politieke overtuiging inmiddels terzijde heeft geschoven. “Ik wil een overheid die er voor de burger is, in plaats van een overheid die de burger tegenwerkt.”

Meer over