Kristallnacht herdacht in Portugese Synagoge

De nationale herdenking in de Portugese Synagoge werd bijgewoond door ongeveer vierhonderd gasten, onder wie politici en de ambassadeurs van Duitsland en de Verenigde Staten. Beeld ANP
De nationale herdenking in de Portugese Synagoge werd bijgewoond door ongeveer vierhonderd gasten, onder wie politici en de ambassadeurs van Duitsland en de Verenigde Staten.Beeld ANP

In de Portugese Synagoge op het Mr. Visserplein in het centrum is dinsdag de Kristallnacht herdacht. In die nacht, van 9 op 10 november 1938, plunderden nazi’s duizenden Duitse synagoges en Joodse winkels. 91 Joden kwamen daarbij om het leven.

ANP/Het Parool

De nationale herdenking in de Portugese Synagoge werd geopend door een speech van Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp en bijgewoond door ongeveer vierhonderd gasten, onder wie politici en de ambassadeurs van Duitsland en de Verenigde Staten.

De Kristallnacht van 1938 was een voorbode van de massamoord op Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s. Naar schatting 7500 winkels en bedrijven, 1400 synagogen en andere gebouwen zoals huizen, scholen en ziekenhuizen moesten het die nacht ontgelden.

Adolf Hitler

In haar openingsspeech beschreef Bergkamp de Kristallnacht als de eerste keer ‘dat het naziregime aan de wereld zijn ware gezicht toonde’ en hoe Adolf Hitler grote groepen burgers wist mee te sleuren in een haatdragende boodschap. Bergkamp vroeg zich hardop af hoe voorkomen kan worden dat zoiets nog eens gebeurt.

“Alles begint met een krachtig ‘nee’ tegen discriminatie en respect voor onze Grondwet,” zei de Kamervoorzitter. Volgens Bergkamp luisteren mensen tegenwoordig steeds minder naar elkaar en wijzen mensen naar elkaar voor bestaande problemen, terwijl mensen moeten zoeken naar eenheid.

Bergkamp riep tijdens de openingstoespraak op tot samenwerking om een einde te maken aan polarisatie: “In een democratie heb je elkaar nodig, moet je het samen doen, hoe verschillend we ook zijn.”

Antisemitisme

Als onderdeel van de plechtigheid werd ook Holocaustoverlevende Micha Gelber geïnterviewd, die als kind in concentratiekampen Westerbork en Bergen-Belsen gevangen zat. De herdenking werd afgesloten door Ronny Naftaniel, de voorzitter van het Centraal Joods Overleg, dat de ceremonie organiseerde. Naftaniel vertelde in de toespraak dat zijn vader als Duitse Jood kort na de Kristallnacht vluchtte uit Berlijn. Hij eindigde in kamp Westerbork en zat daar tot de bevrijding.

Naftaniel riep in zijn speech op om harder op te treden tegen antisemitisme. Ook zei hij te hopen op een beter vluchtelingenbeleid, omdat volgens hem ‘benepen gebaren’ van de overheid hem doen denken aan hoe Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog internationaal werden opgevangen.

Voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp tijdens de jaarlijkse nationale herdenking van de Kristallnacht in de Portugese Synagoge.  Beeld ANP
Voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp tijdens de jaarlijkse nationale herdenking van de Kristallnacht in de Portugese Synagoge.Beeld ANP
Meer over