PlusReportage

KOZP viert eerste lustrum: ‘Ik zie hier vanavond het nieuwe Nederland’

Waar half Nederland pakjesavond vierde, stond actiegroep Kick Out Zwarte Piet stil bij zijn eerste lustrum. ‘Ik hoef niet te bewijzen dat ik net zo goed ben als witte mensen.’

Tahrim Ramdjan
Leden van Kick Out Zwarte Piet tijdens de bijeenkomst op pakjesavond. De organisatie blikte in het Bijlmerparktheater terug op de afgelopen weken, waarin weer volop is gedemonstreerd tegen Zwarte Piet.  Beeld ANP
Leden van Kick Out Zwarte Piet tijdens de bijeenkomst op pakjesavond. De organisatie blikte in het Bijlmerparktheater terug op de afgelopen weken, waarin weer volop is gedemonstreerd tegen Zwarte Piet.Beeld ANP

Het is stil in het Nelson Mandelapark, maar het Bijlmer Parktheater is een bron van warmte. Filmstudent Robin Ramos (21) is net aan tafel komen zitten bij jurist Judith Balt (30). Ze kennen elkaar nog niet, maar zijn hier allebei voor het eerst, met hetzelfde doel: volgend jaar is heel Nederland Zwarte Pietvrij.

Waar de meerderheid van Nederland donderdagavond pakjesavond viert, staat actiegroep Kick Out Zwarte Piet deze avond stil bij zijn vijfjarig bestaan. Ik begin met een dubbel gevoel aan deze avond, zegt KOZP-voorman Mitchell Esajas. “Enerzijds ben ik trots. Zo hebben we dit jaar internationale artiesten gemobiliseerd. Maar anderzijds hebben we voor vanavond ook beveiliging moeten inhuren.”

Directe aanleiding daarvoor is het geweld in Den Haag, nog voor de intocht in november, waar leden van KOZP werden belaagd. Voor iedereen die dat of ander geweld heeft meegemaakt, is een workshop georganiseerd om daarover te praten.

Emoties

“Zuidoost voelt als een thuiswedstrijd,” zegt Esajas. De 21-jarige Sasha Vorm ervaart het ook zo: “Zuidoost is een veilige plaats.” Voor haar, en haar zus Maryse (18), is het de eerste bijeenkomst van KOZP. Maryse: “Ik denk niet dat ik mee zou kunnen protesteren. Mijn emoties zouden dan te heftig worden.”

Op het grote podium vertelt Perle Miangue hoe zij werd geïntimideerd tijdens een KOZP-demonstratie in Eindhoven. Rapper en schrijver Akwasi treedt direct na haar op. Na afloop grijpt hij nog even de microfoon om Miangue toe te spreken. “Jouw verhaal raakt me,” zegt hij met een brok in zijn keel. “Wij zijn er voor je.”

Trots overheerst de avond. Rapper Chivv brengt het liedje Expose Zwarte Piet ten gehore, dat eindigt met de woorden: ‘Ik ben een prachtmens, ik ben een zwart mens.’ Dat verwoordt de ervaring van regisseur Kim Don (55), die al drie jaar betrokken is bij KOZP. “Ik heb me gerealiseerd dat ik niet hoef te bewijzen dat ik net zo goed ben als witte mensen.” Of dat bevrijdend voelt? “Dat dekt de lading niet genoeg. Het voelt als thuiskomen. Van mezelf mogen houden.”

Een hele eeuw

Gaat het lukken, Nederland volgend jaar zonder Zwarte Piet? Misschien over een jaar of zeven, denkt filmstudent Ramos: “In 1927 werd al voor het eerst gedocumenteerd dat zwarte Nederlanders zich verzetten tegen Zwarte Piet. Als het dan lukt, zijn we dus al een hele eeuw bezig.”

In 2020 moet de grootste KOZP-demonstratie ooit worden gehouden. Activist Jerry Afriyie: “Men denkt vaak dat we op 5 december klaar zijn, maar op 6 december begint pas het echte werk. In november en december krijgen we alle publiciteit, de rest van het jaar is dat een stuk moeilijker.” Volgend jaar zullen ook spontane protesten volgen, niet alleen in Amsterdam, maar ook in de rest van Nederland. “Wij Amsterdammers moeten uit onze bubbel komen. In de rest van Nederland is nog veel meer te doen.”

Afriyie klinkt optimistisch gestemd: “Ik zie hier vanavond het nieuwe Nederland.” Een Nederland zonder Zwarte Piet – over een jaar of tien dan tenminste. “De leiders van morgen hebben al besloten dat Zwarte Piet niet meer kan.”

Meer over